În Penitenciarul nr.10-Goian s-au investit 36,3 de milioane de lei, ce presupune renovarea a trei blocuri: blocul de detenție, blocul pentru instruirea deținuților minori și blocul medical; construcția unui teren sportiv multifuncțional, cazangerie, înlocuirea tuturor rețelelor exterioare inginerești (apă, canalizare, electrificare, reabilitarea substației de transformare a energiei electrice), construcția stațiilor de purificare a apelor reziduale și celor provenite din precipitații. Gradul de executare a lucrărilor de reconstrucție este de 94%.

Pe ultima sută de metri este și reconstrucţia clădirilor Penitenciarului nr.3-Leova, cu investiții de la bugetul de stat de aproape 35,4 de milioane lei. Obiectul presupune reconstrucția unui bloc de detenție cu capacitatea de 110 locuri la regim inițial, curți de plimbare, teren multifuncțional de sport, reabilitarea infrastructurii logistice (apă, canalizare, termoficare), construcția unei noi cazangerii și montarea unui turn de alimentare cu apă potabilă. Gradul de executare este la nivel de 99%, fiind investită suma de două milioane de lei. Darea în exploatare a clădirilor este preconizată pentru finele anului 2019.

Și casa de arest din mun. Bălți, care are patru blocuri de detenţie cu spaţii aferente și turnul de legătură, trece prin reparații. La această etapă, 34% de lucrări au fost executate, fiind investită suma de 25 de milioane de lei. În prezent se realizează lucrări de replanificare a spațiilor interioare.

În proces de planificare a construcției este Penitenciarul nou din mun. Chișinău, care prevede o capacitate de 1536 deținuți. Termenul de implementare a proiectului a fost extins până la sfârșitul anului 2022.

Citește și: R. Moldova cere încă 10 milioane de euro pentru construcția închisorii care va înlocui Penitenciarul nr. 13. Motivul - inflația și creșterea prețurilor

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!