Vor avea terenuri de sport și noi rețele de canalizare. Două penitenciare din R. Moldova vor fi renovate la final de 2019 și început de 2020

Vor avea terenuri de sport și noi rețele de canalizare. Două penitenciare din R. Moldova vor fi renovate la final de 2019 și început de 2020

Penitenciarul pentru minori de la Goian dar și pușcăria de la Leova vor fi reconstruite, unul find gata deja anul acesta, iar cealaltă instituție - în primele luni ale lui 2020. Administrația Națională a Penitenciarelor anunță că cele două instituții, dar și casa de arest din Bălți, au trecut printr-un amplu proces de transformare, fiind înlocuită sau renovată rețeaua de apă, canalizare, electricitate și construite noi facilități pentru deținuți.

În Penitenciarul nr.10-Goian s-au investit 36,3 de milioane de lei, ce presupune renovarea a trei blocuri: blocul de detenție, blocul pentru instruirea deținuților minori și blocul medical; construcția unui teren sportiv multifuncțional, cazangerie, înlocuirea tuturor rețelelor exterioare inginerești (apă, canalizare, electrificare, reabilitarea substației de transformare a energiei electrice), construcția stațiilor de purificare a apelor reziduale și celor provenite din precipitații. Gradul de executare a lucrărilor de reconstrucție este de 94%.

Pe ultima sută de metri este și reconstrucţia clădirilor Penitenciarului nr.3-Leova, cu investiții de la bugetul de stat de aproape 35,4 de milioane lei. Obiectul presupune reconstrucția unui bloc de detenție cu capacitatea de 110 locuri la regim inițial, curți de plimbare, teren multifuncțional de sport, reabilitarea infrastructurii logistice (apă, canalizare, termoficare), construcția unei noi cazangerii și montarea unui turn de alimentare cu apă potabilă. Gradul de executare este la nivel de 99%, fiind investită suma de două milioane de lei. Darea în exploatare a clădirilor este preconizată pentru finele anului 2019.

Publicitate

Și casa de arest din mun. Bălți, care are patru blocuri de detenţie cu spaţii aferente și turnul de legătură, trece prin reparații. La această etapă, 34% de lucrări au fost executate, fiind investită suma de 25 de milioane de lei. În prezent se realizează lucrări de replanificare a spațiilor interioare.

În proces de planificare a construcției este Penitenciarul nou din mun. Chișinău, care prevede o capacitate de 1536 deținuți. Termenul de implementare a proiectului a fost extins până la sfârșitul anului 2022.

Citește și: R. Moldova cere încă 10 milioane de euro pentru construcția închisorii care va înlocui Penitenciarul nr. 13. Motivul - inflația și creșterea prețurilor

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal