Un alt proiect de lege, al cărui autor este șeful statului, prevede crerea premiselor pentru stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului pentru un număr mai mare de persoane și familii cu prestația de ajutor pentru perioada rece a anului, adică acoperirea suplimentară a circa 50 de mii de persoane și 30 de mii de familii defavorizate.

Un alt proiect de la Președinție se referă la acordarea indemnizației în cazul decesului unuia dintre soți. Potrivit notei informative a inițiativei, acesta are scopul de a garanta, pe un termen determinat, soțului supravieţuitor a dreptului la indemnizaţie lunară în mărimea pensiei pentru limită de vîrstă de care a beneficiat soțul decedat în funcţie de durata primirii acesteia.

Va fi supusă votului și o inițiativă ce vine să sporească măsurile de protecție socială pentru circa 21 de mii de beneficiari de alocații sociale de stat pentru vârstnici și persoane cu dizabilități. Proiectul este înregistrat de deputații socialiști.

Un alt proiect de lege al fracțiunii PSRM se referă la sporirea protecţiei sociale a beneficiarilor de pensii pentru limită de vârstă, astfel încât dreptul la reexaminarea pensiilor va surveni mai degrabă decât cel stabilit astăzi în lege. Urmare a votării inițiativei, se va reduce timpul de așteptare.

Un proiect de lege, înregistrat de democrata Ruxanda Glavan, prevede modificarea articolelor 11 și 14 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală.

Totodată, Guvernul propune un proiect de lege care prevede că actul administrativ individual de sancţionare disciplinară se contestă de către funcţionarul public cu statut special direct în instanţa de judecată.

În ședința plenară se va mai supune votului proiectul legii privind calitatea apei potabile.

Ședința plenară începe la ora 10:00.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!