Unica decizie votată astăzi de Guvernul Sandu a fost repartizarea, din alocațiile aprobate în bugetul de stat pentru anul 2019, către bugetele autorităților publice locale a sumei de 480 de milioane de lei în scopul acoperirii parțiale a cheltuielilor pentru implementarea prevederilor Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

„Sigur că Guvernul viitor va trebui să urmărească situația și să vadă dacă trebuie să fie acoperite sau suplinite rezervele la nivel local”, a comentat ministra Finanțelor în exercițiu, Natalia Gavrilița.

În plus, secretarii de stat de la MSMPS, Ion Dodon și Alexandru Voloc, au spus că pleacă din funcții. De asemenea, în baza cererii depuse, Andrei Spînu a fost eliberat din funcția de Secretar general al Guvernului.

„Se pare că asta a fost ultima ședință a acestui Guvern. Dragi colegi, a fost o onoare și o plăcere să lucrez cu dvs. Ați fost și sunteți o echipă minunată. Vă mulțumesc că am reușit să lucrăm ca o echipă, pentru cetățeni. Să lucrăm în continuare pentru binele cetățenilor”, a spus Maia Sandu, pe final.

Ulterior, Andrei Năstase a spus că „se simte obligat” să facă un comentariu pe marginea acțiunilor care au loc astăzi. El a vorbit despre faptul că se încearcă „luarea în captivitate a MAI” și a mulțumit angajaților ministerului pe care l-a condus.

Pe final, Maia Sandu a ieșit și în fața presei. „Niște băieți nesătui de putere și avere nu doar că și-au încălcat propriile promisiuni, dar și îi mint pe cetățeni. Au zis că fac un guvern tehnocrat, apolitic și încearcă să facă un guvern format aproape în totalitate din consilierii lui Dodon. Au zis că nu fac o alianță între PD și PSRM și au făcut o alianță cimentată în Parlament pe interese”, a comentat Sandu.

Ea s-a adresat „funcționarii onești din instituțiile statului”.

„Să fie corecți, să continue, să fie onești cu cetățenii, chiar dacă va fi mai greu. Vreau să le reamintesc că am dat jos un regim corupt și vom da jos și alt regim corupt. De asta asta definitiv”, a subliniat Sandu.


Amintim că, pe 13 noiembrie, președintele Igor Dodon l-a propus pe fostul ministru al Finanțelor în Guvernul Filip, Ion Chicu, la funcția de prim-ministru. Chicu, care devenise ulterior consilierul lui Dodon, a fost caracterizat de șeful statului drept un tehnocrat, „un om care nu face parte dintr-un partid politic” și „un profesionist”. Igor Dodon a mai punctat că deputații care nu-l vor vota pe Chicu își vor asuma alegerile anticipate. 

Propunerea lui Dodon a venit la doar o zi de la demiterea Guvernului Sandu, prin moțiune de cenzură, cu voturile a 63 de deputați PD și PSRM.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!