„Elementul principal al acestui program este reforma justiției, care a fost invocată ca motiv principal de cădere al precedentului Executiv. Suntem constrânși de timp. Literalmente în câteva ore trebuie să ajustăm proiectul reformei justiției, care a fost respins - că așa a fost - de Comisia de la Veneția”, a punctat Chicu.

El a motivat graba prin care a fost învestit Guvernul prin faptul că următoarea ședință a Comisiei de la Veneția are loc la început de decembrie.

„Instituția se va convoca data viitoare abia la primăvară. Dacă ratăm ședința asta, atunci ratăm aprobarea reformei până în 2020. Nu vrem asta, cu asta și se explică viteza cu care s-au derulat lucrurile în această perioadă. Într-o noapte am elaborat programul și echipa – toți apolitici – și ne angajăm să promovăm reforma”, a spus Chicu. 


Amintim că, la final de august, Olesea Stamate, Maia Sandu și Igor Dodon prezentau, toți împreună, reforma justiției. Aceasta presupunea reformarea Curții Supreme de Justiție, reducerea judecătorilor și alegerea lor de o comisie. Candidatul la funcția de procuror general urma să nu fie obligat să aibă cinci ani de experiență în domeniul procuraturii pentru a deveni șef, iar alte modificări majore urmau să se producă la nivelul Consiliului Superior al Procurorilor și a Consiliului Superior al Magistraturii.

Ulterior, ministra Justiției, Olesea Stamate, a mers cu acest proiect la Comisia de la Veneția, iar în octombrie aceasta a emis o concluzie preliminară. Comisia a statuat că dudecătorii cu probleme de integritate ar trebui demiși, nu strămutați la alte instanțe, cum propunea reforma inițială, iar verificările magistraților trebuie să fie în concordanță cu Legea Supremă. Opinia finală urma să fie adoptată la sesiunea din 6-7 decembrie 2019.

A urmat și concursul pentru funcția de procuror general, care s-a desfășurat în condiții noi. 

Patru candidați au trecut de Comisia de preselecție pentru funcția de procuror general: Oleg Crîșmaru, Veaceslav Soltan, Alexandru Stoianoglo și Vladislav Gribincea.

Pe 6 noiembrie, ministra Justiției, Olesea Stamate, anunța că rezultatele concursului pentru funcția de procuror general vor fi anulate. Potrivit ei, unul dintre membriii comisiei ar fi oferit mai multe puncte pentru anumiți candidați și prea puține pentru alții, fapt care a influențat rezultatul final. 

În scurt timp, Guvernul și-a angajat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii. Mai exact, prim-ministrul urma să fie împuternicită să selecteze doi candidați pentru această funcție și să transmită lista scurtă la Consiliul Superior al Procurorilor. 

Angajarea de răspundere pe acest subiect a fost și cauza căderii Guvernului Sandu, cu votul democraților și socialiștilor. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!