„Eu cunosc costurile acestor proiecte, ele sunt abordabile. Nu doar le vom restabili, ci vom accepta și alte propuneri”, a spus despre intențiile sale Ion Chicu.

Programul „Prima Casă” a fost lansat pe 21 martie 2018, la inițiativa lui Pavel Filip. Programul prevede posibiltatea achiziționării apartamentelor și a caselor de locuit pe teritoriul Republicii Moldova de către tinerii cu venituri reduse și care nu au o locuință. 

Programul a fost monitorizat de-a lungul timpului de Ion Chicu, pe atunci ministru al Finanțelor. În luna martie, Chicu anunța despre extensia „Prima casă 4”, ce urma să fie aplicată în luna iunie din această vară. 

Odată cu schimbarea puterii, însă, Guvernul Sandu, nou instituit, votează proiectul modificării Legii bugetului de stat pentru anul 2019. Modificările aprobate prevedeau suspendarea programelor inițiate de democrați: „Prima casă” și „Drumuri bune”, ceea ce a provocat atunci, nemulțumirea inițiatorilor de proiecte.  

„Un doctor pentru tine” revine în sate

Un alt proiect demarat de Guvernul Filip, „Un doctor pentru tine”, a fost deopotrivă încheiat de Guvernul Sandu. Fosta ministră a sănătății Ala Nemerenco argumenta decizia astfel:

„În loc să fie construit un sistem puternic de sănătate pentru toți cetățenii săi, ministerul de resort s-a jucat de-a lungul anilor de-a „Un doctor pentru tine”, în timp ce banii grei din sănătate erau direcționați spre alte buzunare. Mâine (26 iunie) încheiem caravana, lăsăm doctorii la vatră, nu mai utilizăm resursele pentru cai verzi. Să nu vă supărați că o s-o fac fără fast și fără covorul „zburător” din fața ministerului”.

Campania „Un doctor pentru tine” a fost lansată în vara anului 2018. Echipe mixte de tineri specialiști mergeau în diverse localități ale țării pentru a consulta gratuit cetățenii. Potrivit datelor prezentate de Pavel Filip, peste 80 de mii de oameni ar fi beneficiat de acest proiect.

Astfel, Guvernul Chicu ce a primit votul deputaților din Parlament la 14 noiembrie, își propune să restabilească aceste două proiecte.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!