INFOGRAFIC. Beneficiile pentru sectorul energetic din Moldova, după implementarea Acordului de Asociere cu UE

INFOGRAFIC. Beneficiile pentru sectorul energetic din Moldova, după implementarea Acordului de Asociere cu UE
Foto: www.ems-solutii.org.ro


Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu UE oferă o posibilitate de modernizare a sectorului energetic. Dacă vor fi valorificate oportunitățile oferite de acest Acord, economia țării precum și consumatorii finali se vor bucura de mai multe beneficii.

Sectorul energetic din Republica Moldova reprezintă un mix de ineficiență, dependență de sursele externe și consum redus per capita. Peste 96% din consumul de energie al țării este asigurat din import, față de un procentaj de puțin peste 40% în țările din regiune, iar pierderile din rețelele electroenergetice ating 25% din producția totală, față de doar 7.5% în UE, potrivit studiului Expert-Grup.

Așadar, Acordul de Asociere cu UE vine să „resuscite energetic” Republica Moldova, prin transpunerea prevederilor Comunității Energetice pe piața locală, iar nucleul acestor prevederi îl constituie așa-numitul „Pachet III”, care presupune separarea activităților de producere, transport și distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale, libera contractare a furnizorilor de către consumatori și integrarea infrastructurală în piața energetică a UE.

Alte prevederi ale Acordului de Asociere includ consolidarea securității energetice (rezerve de petrol echivalente cu 90 de zile de import), promovarea surselor de energie regenerabilă (20% din consumul total de energie până în 2020) și măsuri care să genereze economii de 20% din consumul de energie până în 2020.

Implementarea acestui Pachet III al sectorului energetic va permite destrămarea unui cerc vicios, în care intră lipsa de concurență, ineficiența și dependența energetică, lipsa de produse de tranzacționare la standarde europene și lipsa de interes din partea investitorilor externi.

Odată implementate aceste prevederi, consumatorul obișnuit se va putea bucura de relații corecte cu furnizorii de electricitate/gaz, care vor presupune alegerea liberă a furnizorilor, schimbarea lor, stabilirea unor relații contractuale juste și posibilitatea soluționării rapide a litigiilor cu aceștia. În plus, consumatorul va beneficia de informație detaliată privind consumul de curent electric/gaz și certificate de performantă energetică pentru casa în care locuiește.

Situația din sectorul energetic din Republica Moldova
În prezent sectorul energetic joacă un rol important în dezvoltarea durabilă şi în restructurarea economiei naţionale. Importanţa acestui sector creşte odată cu nivelul de dezvoltare a ţării, manifestându-se prin creşterea consumului de energie per capita odată cu creşterea veniturilor populaţiei. Din acest punct de vedere, Republica Moldova rămâne în urmă nu doar de UE cu un consum de electroenergie per capita de doar 22,7% din media europeană, dar şi faţă de ţările din regiune cu un consum de 42,6% din media regională în 2011. Astfel, aceste cifre denotă concomitent subdezvoltarea economică a ţării noastre şi în acelaşi timp importanţa energeticii în procesul de creştere economică.

În pofida importanţei acestui sector pentru economia naţională, eforturile depuse de către autorităţile publice pentru modernizarea lui în ultimele decenii nu au fost suficiente. Astfel, sectorul energetic din Republica Moldova să fie împovărat de unele deficienţe tehnice, financiare şi instituţionale, iar unul din cele mai sensibile puncte este dependenţa energetică. Anume, Republica Moldova depinde în totalitate de importul de gaze naturale din Federaţia Rusă tranzitat prin Ucraina. În plus, securitatea energetică este influenţată şi de lipsa capacităţilor suficiente de generare a electroenergiei pe malul drept al r. Nistru, ele acoperind doar 18,3% din necesar (anul 2013), restul fiind achiziţionat de la CTE Moldovenească situată în raioanele de est al Republicii Moldova, sau importate din Ucraina.

Cine ne plătește la AGORA?
Ne susținem activitatea din contribuția cititorilor ca tine. Ajută-ne să fim mai buni.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Noi restricții în Turcia: Plimbările în weekend și pe timp de noapte, interzise

Noi restricții în Turcia: Plimbările în weekend și pe timp de noapte, interzise

Nu se găsesc cumpărători pentru Metalferos. Autoritățile vor mai tăia din prețul inițial

Nu se găsesc cumpărători pentru Metalferos. Autoritățile vor mai tăia din prețul inițial

Premierul, gata să discute cu Maia Sandu: „Nu am primit o invitație oficială”

Premierul, gata să discute cu Maia Sandu: „Nu am primit o invitație oficială”

Advertoriale
Cum se va recupera industria ușoară în perioada post-pandemică? Trenduri de economie circulară și sustenabilitate, la Moldova in Fashion Conference

Cum se va recupera industria ușoară în perioada post-pandemică? Trenduri de economie circulară și sustenabilitate, la Moldova in Fashion Conference

O față nouă, europeană, a scuarului „Mihai Eminescu”. Spațiul a fost renovat inclusiv grație implicării Mobiasbanca (FOTO)

O față nouă, europeană, a scuarului „Mihai Eminescu”. Spațiul a fost renovat inclusiv grație implicării Mobiasbanca (FOTO)

Oferta Moldova Agroindbank pentru întreprinderile micro și mici: Recalculează şi Refinanţează!

Oferta Moldova Agroindbank pentru întreprinderile micro și mici: Recalculează şi Refinanţează!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Ion și Irina Varmari, moldovenii care în fiecare weekend vizitează o destinație turistică de acasă (GALERIE FOTO)
  Oameni ca tine: Ion și Irina Varmari, moldovenii care în fiecare weekend vizitează o destinație turistică de acasă (GALERIE FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Promoție de Black Friday - formează o majoritate parlamentară și scapi de anticipate (AUDIO)
 • Iulia Costin, despre sursele de finanțare ODIMM, sprijinul pe timp de pandemie și granturi pentru tineri | Nota de Plată
 • Oameni ca tine: Ion Făureanu, tânărul care crește odată cu profunzimea tablourilor sale (FOTO, VIDEO)
 • Oameni ca tine: Corina Cardaniuc, medicul care poartă la gât talismanul nemuririi (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Fundația „Miron Shor” trage linia la nouă ani de la fondare: Ajutor pentru 150 de mii de...
 • Metoda retragerii, între avantaje şi riscuri
Cele mai populare
 • 1
  Pe jos: Cum a venit și cu cine a plecat Maia Sandu de la conferința cu jurnaliștii (VIDEO)
 • 2
  Soția unui șef de agenție de stat, patroana companiei care a câștigat licitația de producere a costumelor de protecție împotriva COVID-19 (RISE Moldova)
 • 3
  Primele nume din echipa Maiei Sandu de la Președinție
 • 4
  Unde va merge Maia Sandu în prima vizită oficială de după inaugurare
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.