„Continuăm colaborarea între instituțiile de stat. Vom încerca să avem aceste ședințe în fiecare zi de luni. Considerăm important dialogul între instituțiile statului. Astăzi am discutat mai multe subiecte. Am avut discuții și sâmbătă, și duminică. Sunt o mulțime de subiecte care necesită implicarea instituțiilor statului. Noi vom face tot posibilul ca să nu fie alte decizii decât cele pe care le așteaptă oamenii. Astăzi voi anunța șapte măsuri sociale importante”, a spus Dodon în debutul briefingului.

Acesta a anunțat următoarele reforme:

1.    Susținere de sărbătorile de iarnă, în mărime de 700 de lei, pentru 625.000 de pensionari.

2.    În următoarele săptămâni va fi modificată legea astfel ca indexarea pensiilor să fie de două ori pe an.

3.    Majorarea ajutorul pentru perioada rece a anului de la 350 de lei la 500 de lei, precum și majorarea numărul beneficiarilor de la 170.000 la 300.000 de familii.

4.    În următoarele săptămâni va fi modificată legea pentru a garanta pensia, pe o perioadă de cinci ani, în cazul decesul unuia dintre soți.

5.    Majorarea alocațiilor lunare pentru veteranii din Afganistan și de pe Nistru, de la 100 de lei la 300 de lei.

6.    Majorarea indemnizațiilor unice pentru tinerii medici și farmaciști care merg să lucreze în sate. De la 45.000 de lei la 120.000 de lei, iar pentru personalul medical – de la 36.000 de lei la 96.000 de lei. 

7.    În anul următor se preconizează majorări în sectorul bugetar. De exemplu, pentru profesori și educatori – cu 15%, pentru asistenții sociale – cu 16%.

„Veți vedea detaliile în proiectele de lege. În 2020, pentru toți angajații din sistemul bugetar se stabilește prima anuală de până la 50% din salariu mediu lunar”, a mai spus Dodon.

Reacția foștilor colegi de coaliție ai PSRM a venit imediat.

„Dodon anunță șapte inițiative sociale – majorări de pensii, salarii, indemnizații, indexări etc. Bineînțeles că banii pentru toate aceste proiecte nu puteau fi „desenați” în acest week end. Ei au fost aduși de Guvernul Maia Sandu. Este o dovadă clară că Guvernul Maia Sandu a lăsat bugetul plin cu bani, iar aceștia doar profită. Asta încă o dată demonstrează că demiterea Guvernului Maia Sandu nu a fost determinată de „situația social și economică din țară” – că bani erau, toate aceste proiecte, dar și poate mai multe, erau implementate oricum –, ci exclusiv de teama de un procuror general independent care ar fi investigat fărădelegile lui Dodon și a camarilei sale politice”, a scris deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!