„Aveam informații încă din luna septembrie că Dodon poartă negocieri cu deputații democrați. Mi-a fost clar că pregătește debarcarea Guvernului, singura incertitudine fiind momentul pe care-l va alege. Discuțiile aveau loc demult și au fost în continuarea negocierilor purtate în mai-iunie între Dodon și Plahotniuc”, a menționat Maia Sandu.

Potrivit prim-ministrei, moțiunea de cenzură înaintată de Partidul Democrat din Moldova nu a fost retrasă întâmplător, demiterea guvernului fiind deja prevăzută.

„Eram conștienți că, odată înlăturat Plahotniuc, și Dodon va încerca să-și subordoneze instituțiile statului, dar nu puteam lupta cu ambii, Plahotniuc și Dodon, în același timp. Trebuia mai întâi să scăpăm de cel mai toxic.

Faptul că ulterior Dodon a încălcat înțelegerile pe care ni le-am asumat de comun acord arată adevărata sa față. Să nu credeți că am fost naivi să ne bazăm pe principialitatea unor oameni care nu au avut niciodată caracter, doar că am crezut că Dodon a învățat lecția lui Plahotniuc și nu va risca să ajungă și el fugar”, a menționat Maia Sandu.

Totodată, ex-premierul a spus că președintele nu ar fi putut demite guvernul fără contribuția PD-ului, iar o parte din democrați ar fi  în continuare controlată de Plahotniuc.

Interviul integral poate fi accesat aici.

Amintim că Executivul condus de Maia Sandu a fost demis în cadrul ședinței Parlamentului de marți, 12 noiembrie. Majoritatea voturilor a fost asigurată de fracțiunile PSRM și PDM. Pentru moțiune au votat 63 de deputați. P. Șor s-a abținut de la vot, iar deputații blocului ACUM au părăsit sala plenului, înaintea votului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!