„Nu am găsit niciun act care să indice temeiul legal potrivit căruia concursul să fie stopat sau anulat. În aceste condiții avem de a face cu o situație extrem de gravă. Pe de o parte societatea a fost mințită, indusă în eroare cu privire la existența unei decizii de anulare a rezultatelor concursului. Pe de altă parte, avem de a face cu o gravă ilegalitate: fostul ministru a încurcat termenul în care trebuia să trimită candidaturile preselectare la CSP. Un aspect moral negativ: modul în care fostul ministru a desconsiderat activitatea comisiei de profesioniști”, a spus Nagacevschi.
Totodată, șeful de la Justiție a adăugat că fosta ministră, Olesea Stamate, ar fi încălcat grav legea:
„Am făcut o analiză a situației privind așa zisa anulare a concursului pentru selectarea candidaturilor privind funcția de procuror general. Prima constatare care m-a uimit a fost faptul că fostul ministru a încălcat grav legea în total dezacord cu misiunea de apărător și promotor al legii pe care o are un ministru al Justițieii”.
Potrivit lui Fadei Nagacevschi, între timp la Comisia de la Veneția va fi expedia și proiectul care vizează evaluarea extraordinară a judecătorilor și redeschiderea ușii CSJ prin revenirea la ședințele publice și motivarea tuturor deciziilor pronunțate:
„Urgența prioritară la preluarea mandatului de ministru al Justiției a fost să mă asigur că toate criticile Comisiei de la Veneția față de proiectul reformei justiției au fost luate în considerare și rezolvate. Timpul este foarte scurt. Practic avem o săptămână la dispoziție să finalizăm acest proiect și să-l expediem la Comisia de la Veneția, așa încât să fie discutat în cadrul ședinței din decembrie. Dacă nu, riscăm să pierdem timp în reformarea justiției”.
AGORA amintește că, anterior, fosta ministră a Justiției, anunța că rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, în urma căruia în lista scurtă au ieșit patru candidați, vor fi anulate.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.