Proiectul își propune să contribuie la educarea tinerei generații în spiritul valorilor fundamentale ale democrației, abordându-se în mod special aspectul libertății de exprimare în societatea liberă, principiu care susține libertatea unui individ sau a unei comunități de a-și exprima opiniile și ideile fără frică și cenzură.

Prin realizarea acestui proiect va fi creat un spațiu pentru dialog între diferite regiuni ale țării, dialog rural-urban dintre ambele maluri ale râului Nistru.

În derularea programului, în foaierul și în sala teatrului se vor întruni circa 300 de participanți din diferite raioane ale republicii: 

Ialoveni - Liceul Teoretic "Andrei Vartic", Liceul Teoretic "Petre Stefănucă"

Hâncești - Gimnaziul "Logănești", satul Logănești

Criuleni - Liceul Teoretic "Boris Dânga" 

Inclusiv din zona transnistreană:

Tiraspol - Liceul Teoretic "Lucian Blaga"

Bender - Liceul Teoretic "Alexandru cel Bun"

Râbnița - Liceul Teoretic "Evrika” 

și, respectiv, elevi din centrele de plasament subordonate  direcției municipale de protecție a drepturilor copilului din mun. Chișinău.

Se vor desfășura mai multe acțiuni cultural-educative, inclusiv:  Expoziție de pictură a dramaturgului și scriitorului Iulian Filip; Expoziție de carte a autorilor  Iulian Filip, Aurelian Silvestru, Ion Diviza; Conferință cu specialiști în educație, juridică, drepturile copiilor, scriitori și jurnaliști; Tombolă / loterie pentru participanți, cu diverse premii etc.

Pentru toți reprezentanții din cele șase raioane vor fi pregătite și donate seturi de carte pentru bibliotecile din localități, cu autografele autorilor.

În cadrul conferinței, în fața auditoriului vor vorbi: Corina Lungu, reprezentant al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, consultant principal; Lucia Caciuc Roșioru, șef al Direcției municipale de protecție a drepturilor copilului din mun. Chișinău; Iulian Filip, scriitor, dramaturg.

În final, participanții vor viziona spectacolul „Made in Moldova!” de C. Cheianu, regie Alexandru Grecu, în care este abordată pregnant problema abuzurilor din societatea contemporană moldovenească, inclusiv cele ce țin de libertatea de exprimare. Este un spectacol despre corupţia din Republica Moldova, un spectacol bazat în exclusivitate pe fapte reale. Suntem atraşi într-un joc periculos, noi, cetăţenii Republicii Moldova, un joc ce perturbează grav climatul moral din societate. Relaţiile umane sunt substituite prin „relaţii financiare”, iar omul începe să conteze mai mult prin „puterea sa de cumpărare şi de vânzare” decât prin umanitatea sa. Suntem o societate grav afectată de maladia corupţiei. Aceasta nu se mai manifestă episodic, sectorial, ci devine un fenomen generalizat, penetrând întregul sistem social. Numai creând un climat de transparență, liberă exprimare a opiniilor putem trata această maladie gravă a societății.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!