Utilizarea pe scară largă a substanțelor antimicrobiene în medicina umană şi veterinară în ultimii ani a accelerat apariția și răspândirea microorganismelor rezistente, atenționează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSA). Tendința prezintă pericol, spun medicii, așa cum scade de la an la an numărul de antimicrobieni care pot fi folosiți pentru un tratament eficient atît la oameni cît și la animale.
ANSA atenționează populația țării că consecințele utilizării în excces a atibioticilor sunt foarte grave deoarece se estimează că, în fiecare an, infecțiile rezistente la antimicrobiene provoacă decesul a cel puțin 25 de mii de pacienți. Se estimează că, până în anul 2050, fără a se implementa acțiuni concrete, rezistența antimicrobiană va genera, la nivel global, un număr de 10 milioane de decese premature.
Antibiorezistenţa pe lîngă impactul asupra sănătății publice mai are și efecte negative asupra economiei prin costurile generate de tratamente îndelungate, mortalități crescute, scăderea productivității animalelor, respectiv produse finite mai scumpe și puțin competitive pe piață.
În sensul problemelor enunțate, Agenția realizează un șir de măsuri printre care excluderea prezenței antimicrobienilor în produsele alimentare de origine animală (lapte, ouă carne, pește și miere de albini) și măsuri la nivel de control de stat la ferme pentru excluderea utilizării abuzive a antimicrobienilor în special în calitate de promotor de creștere.
ANSA îndeamnă populația:
- Să procure produse alimentare doar din locuri autorizate sanitar-veterinar, care au un nivel de satisfăcător de supraveghere de stat al produselor comercializate;
- Să procure antimicrobieni din farmacii veterinare doar după consultarea animalului bolnav de către un medic veterinar, și să le utilizeze strict conform instrucțiunii și etichetei atașate;
- Medicii veterinari practicieni să decidă tratamentul doar în baza diagnosticului, să realizeze testul la sensibilitate antimicrobiană, acolo unde este posibil.
- Crescătorii de animale să preia diverse practici de îmbunătățire a condițiilor de întreținere a animalelor, biosecuritate și hrană echilibrată și să fie atenți la capitolul vaccinare a efectivelor de animale care vor exclude necesitatea utilizării antimicrobienilor la respectivele boli;
- Crescătorii de animale să respecte perioada de așteptare pentru antimicrobieni în produse alimentare, în caz de efectuare a tratamentelor;
Măsurile de prevenție vin în contextul Săptămânii Mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice, care se desfășoară între 18 - 22 noiembrie.