„Astăzi am avut o întrunire cu corpul de judecători și am rămas plăcut surprins că ei acceptă evaluarea extraodinară a lor, numai cu o singură condiție: ca aceasta să fie făcută prin intermediul instituțiilor deja existente, care urmează să fie consolidate cu acordarea atribuțiilor suplimentare de verificare a intereselor personale și averilor judecătorilor”, a declarat Fadei Nagacevschi.

Potrivit ministrului Justiției, „această abordare este mai conformă avizului Comisiei de la Veneția și recomandărilor OSCE-ului”.

„Cred că vom reuși să găsim un consens național atât la nivel parlamentar, cât și la nivel de corp judecătoresc. Eu am nevoie ca judecătorii să fie avocați ai reformei și nu opozanții ei”, a mai spus el după ședința de marți a Executivului.

Nagacevschi a precizat că magistrații din Republica Moldova își doresc sincer reformarea Justiției.

„Astăzi căutăm cea mai bună soluție ca să nu destabilizăm sistemul judecătoresc. Nu sunt pe poziția de a spune care-i formula cea mai bună, pentru că ea trebuie să fie identificată și consultată anume cu corpul de judecători, în așa fel încât ea să fie acceptată de corpul judecătoresc și Consiliul Superior al Magistraturii”, a adăugat șeful de la Justiție.

Amintim că, la 27 septembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ) i-a demis pe cei șase membri ai CSM, în pofida eforturilor CSM de a zădărnici convocarea AGJ. Membrii CSM au afirmat că decizia este ilegală și nu au recunoscut-oatacând în instanță decizia AGJ de a le ridica mandatele.

La rândul lor, un grup de judecători au sesizat CNA și îl acuză pe președintele interimar al CSM de depășirea atribuțiilor de serviciu, afirmând că acesta fost revocat din funcția de membru și președinte interimar al CSM prin decizia AGJ din 27 septembrie.

La 25 octombrie, a avut loc o nouă Adunare Generală a Judecătorilor, la care însă nu a fost întrunit cvorumul.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!