Moldova Cyber Week 2019: Republica Moldova și răspunsul la atacurile cibernetice (VIDEO)

Moldova Cyber Week 2019: Republica Moldova și răspunsul la atacurile cibernetice (VIDEO)
Foto: Agora.md

Atacurile cibernetice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa omenirii. De această opinie sunt mai mulți specialiști în domeniu, reuniți în această săptămână la Forumul Regional de Securitate Cibernetică 2019, în cadrul celei de-a VII-a ediții „Moldova Cyber Week”. Evenimentul a întrunit în Chișinău peste 300 de participanți din SUA, Elveția, Ucraina, Georgia, România și alte state, iar la deschidere au participat mai mulți oficiali înalți din Guvern.

„Cel mai important este să ne asumăm un angajament solid față de cercetare și investiții în domeniul cibernetic. Aceasta ar însemna ca guverne, forțe de ordine, industrii, ONG-uri, instituții de cercetare, să-și împărtășească cunoștințele, experiențele și să se ajute reciproc, pentru a reduce astfel riscurile de securitate”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu.

„Securitatea cibernetică ține și de diplomație, atunci când vine vorba să răspunzi amenințărilor digitale. Moldova, fiind unul dintre semnatarii Acordului de Asociere cu UE, urmărește cu atenție acțiunile partenerilor europeni în acest sens și încearcă să implementeze bunele practici. Trendul la nivel regional în acest domeniu este consolidarea legislației și a normelor legale, a capacităților, a parteneriatelor, iar noi ne dorim ca Moldova să fie parte a acestui proces”, a spus ministrul de Externe Aureliu Ciocoi.

„Securitatea cibernetică poate fi considerată ca fiind o oportunitate pentru universități, întrucât este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere din lume. Respectiv, și cererea pentru specialiști calificați în acest domeniu e în continuă creștere”, a spus Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice din Moldova.


Panelurile de discuții de la Moldova Cyber Week

Activitățile din cadrul „Moldova Cyber Week 2019” au adus în prim-plan rolul factorului uman și importanța fortificării colaborării la nivel regional, în scopul alinierii capabilităților și a expertizei privind gestionarea incidentelor, contracararea potențialelor amenințări și remedierea acestora. Subiecte din cadrul panelurilor dedicate:

Diplomația, geopolitica și securitatea cibernetică. Oaspeții din țări ca România, Olanda, Austria, Belgia au discutat despre diplomația cibernetică și cum statele pot colabora între ele pentru o securitate cibernetică globală. Invitații speciali ai evenimentului – Alexandre Vautravers, consilier principal pe probleme de securitate și strategie, Departamentul de securitate (Elveția) și Andy Purdy, Chief Security Officer, Huawei Technologies (USA) au vorbit despre ce trebuie să știe guvernele, organizațiile de orice gen și absolut toate persoanele despre înțelegerea, evaluarea și gestionarea riscului de securitate cibernetică și a vieții private în mediile de comunicare.

Securitatea cibernetică – provocări, soluții și trenduri. Concluziile vorbitorilor sau centrat pe faptul că „terenul amenințărilor cibernetice a devenit tot mai activ, iar acest fapt setează noi direcții de acțiune”. Panelul a fost dedicat exemplelor de succes, care au fost relatate de companii cu renume în domeniul securității cibernetice, din țară și de peste hotare: Cisco, Orange Moldova, Kaspersky Lab, Bitfender. Noile provocări din acest domeniu reconfigurează și piața muncii profesioniștilor în IT, actualmente joburile care vizează securitatea cibernetică sunt cele mai solicitate din industrie. Directorul proiectului „Tekwill”, Ana Chirița a vorbit despre necesitatea de a răspunde la noile solicitări de pe piață, iar în acest context, Tekwill, în colaborare cu partenerul strategic, Universitatea Tehnică din Moldova, dar și alți parteneri, a inițiat mai multe programe de pregătire a viitorilor specialiști în acest domeniu.


Deficiențe ale securității cibernetice și colaborarea regională. Discuții cu experți externi (Ucraina, Georgia, România) și oficiali guvernamentali, despre eforturile cooperării regionale (UE, NATO, UIT etc.) în vederea reducerii riscurilor în securitatea cibernetică și promovarea unei abordări globale, pentru a asigura stabilitatea în acest sens. Panelul a avut drept scop identificarea modalităților potențiale de îmbunătățire a consolidării capacității cibernetice în rândul statelor participante din regiune.

Norme legale și legislație în domeniul securității. În discuții au fost puse politici și reglementări pentru menținerea unui nivel înalt în securitatea rețelelor și a sistemelor informaționale, precum și rolul și responsabilitatea națională CERT în acest proces și implicarea operatorilor de servicii esențiale în asigurarea informației pentru menținerea securității cibernetice la nivel național. Subiectele au fost dezvoltate de experți veniți din Belgia, Letonia, Estonia și Republica Moldova.

Securitatea cibernetică – evoluție și oportunități, dar și consolidarea capacităților. Participanții au discutat tendințele emergente în domeniul securității cibernetice: compromiterea e-mailului de serviciu, atacuri asupra IoT, vulnerabilități, metode de prevenire sau alte domenii vizate. De asemenea, au fost discutate și măsuri practice pentru a răspunde provocărilor trans- regionale de securitate cibernetică. Participanții au discutat și despre consolidarea capacităților de securitate cibernetică – un set de inițiative care împuternicesc indivizii, comunitățile și guvernele să obțină potențiale câștiguri din investițiile în tehnologii digitale.


Securitatea cibernetică – o responsabilitate comună. În lumea tehnologiei de astăzi, multe entități guvernamentale și din sectorul privat consideră că o alianță de partajare a informațiilor despre securitatea cibernetică între agențiile guvernamentale și întreprinderile private este cursul principal al acțiunilor de apărare împotriva atacurilor informatice. Panelul de discuții a fost susținut de către reprezentanți ai Departamentului de Securitate din SUA, consultanți în securitate ai Parlamentului European, dar și reprezentanți ai mai multor companii private.

Securitatea cibernetică – acțiune și contracțiune. Infractorii cibernetici vin în mod constant cu noi modalități de a profita de breșele de securitate în detrimentul cetățenilor, întreprinderilor și guvernelor, depășind granițele jurisdicțiilor naționale. La acest panou, vorbitorii din SUA, Elveția și România au adus pe agenda zilei mai multe detalii ce țin despre capacitatea și infrastructura necesară care să permită depistarea, investigarea și urmărirea în timp util a conexiunilor informatice și a posibilelor legături cu alte forme de activitate infracțională.


„Pentru noi este o onoare să organizăm pentru al șaptelea an consecutiv Moldova Cyber Week și sperăm că acest eveniment va maximiza schimbul de experiență între participanți. Este foarte important ca noi toți să fim conștienți de lucrurile care se pot întâmplă în mediul online, în fiecare zi. Spațiul cibernetic prezintă o serie de amenințări care pot viza infrastructurile critice ale unui stat, iar tehnologiile informaționale devin atât de imprevizibile, încât pot fi cu ușurință scăpate de sub control. Tocmai acest lucru ne propunem să-l evităm sau cel puțin să-l monitorizăm și să-l ținem sub control, prin schimbul de bune practici, prin consultări publice, prin implicare și perfecționarea zilnică”, a spus Serghei Popovici, directorul I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”.

Forumul regional va continua și mâine la Chișinău. Ziua de 20 noiembrie este destinată atelierelor de lucru și exercițiilor practice, timp în care participanții își vor putea îmbunătăți capacitățile de răspuns la incidente cibernetice, prin simularea unor scenarii de atacuri cibernetice, având sarcina de a găsi soluțiile corecte de răspuns la situații de criză.

Din echipa trainerilor implicați fac parte reprezentanți ai sectorului privat din Romania, Ucraina, Marea Britanie, Estonia etc.


Programul evenimentului, dar și înregistrarea la el pot fi accesate la www.moldovacyberweek.md.

„Moldova Cyber Week 2019” se află la cea de a 7-a ediție. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, de către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Moldova.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Reprezentanta unei companii de construcții, reținută de CNA pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc

Reprezentanta unei companii de construcții, reținută de CNA pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc

Eurostat: UE a înregistrat în iunie un deficit al balanţei comerciale de 34 miliarde de euro, în urma majorării importurilor de energie

Eurostat: UE a înregistrat în iunie un deficit al balanţei comerciale de 34 miliarde de euro, în urma majorării importurilor de energie

Peste 9.000 de cazuri de COVID-19, confirmate în ultima săptămână. Rata de vaccinare rămâne scăzută

Peste 9.000 de cazuri de COVID-19, confirmate în ultima săptămână. Rata de vaccinare rămâne scăzută

Advertoriale
Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Veste proastă pentru șoferi! De zece ori a fost majorată amenda pentru lipsa asigurării auto
 • 2
  Cesiu 137, stronțiu și iod 131: Explicăm ce conțin norii radioactivi și cum funcționează pastila de Iodură de potasiu în organism
 • 3
  Presa din Ucraina: În această dimineață au avut loc explozii pe peninsula Crimeea (VIDEO)
 • 4
  Râurile Europei sunt secate, iar oamenii de știință avertizează că seceta ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.