„Banii nu se acumulează nici de ministru, nici de premier, dar de contribuabilii la bugetul public național și, respectiv, Guvernul și Parlamentul ia decizia de a distribui banii publici conform celor mai stringente necesități. Actualmente situația în ce privește finanțele publice este destul de complicată. La fel de complicată cum a fost mereu. Pe conturile bugetului public național la 14 noiembrie erau ceva mai mult de 4 miliarde de lei.

În această perioadă în conturi au intrat sume semnificative din contul creditelor sau granturilor acordate de partenerii externi, inclusiv UE și FMI. Aceste sume au fost inițial planificat e în legea bugetului pentru 2019, elaborat în toamna lui 2018. Vorbim de fapt de o executare a bugetului planificat de noi. Nimic suplimentar nu a venit”, a declarat premierul.

„Partea primordială a bugetului sunt veniturile provenite din taxe și impozite de pe intern. Ne bucurăm de suportul de pe extern, dar trebuie să înțelegeți că marea majoritate a veniturilor depind de modul în care funcționează economia. Avem ferma convingere că partea de venituri a bugetului de stat va fi completată și vom asigura financiar toate proiectele și cheltuielile”, a mai spus șeful Executivului după ședința de marți a Cabinetului de miniștri.

Recent, fostul premier Maia Sandu a declarat că în momentul în care și-a asumat responsabilitatea pentru modificarea Legii Procuraturii nu și-a închipuit „că Dodon este atât de iresponsabil să arunce țara în haos, înainte de aprobarea bugetului pentru 2020 și înainte ca țara să obțină următoarele tranșe de finanțare a bugetului (din afară)”.

Amintim că Comisia Europeană a anunțat aprobarea, la 30 octombrie curent, a unei tranșe de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru R. Moldova. Este vorba despre prima dintre cele trei rate planificate ale programului, a cărui valoare totală este de 100 de milioane de euro. Potrivit Comisiei Europene, banii sunt meniți pentru a acoperi necesitățile financiare externe ale Republicii Moldova în procesul ambițiosului proces de reformare structurală.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!