„Va fi înregistrat un proiect de hotărâre cu privire la crearea unei comisii speciale de anchetă care va examina toate circumstanțele evenimentelor din aprilie 2009. Constatăm cu regret că la 10 ani de la tragicele evenimente din aprilie 2009, în care au fost schilodiți sute de tineri, zeci de polițiști, în care un protest pașnic a fost distorsionat, cel puțin un tânăr a fost ucis în bătăi, nimeni nu a fost tras la răspundere. Nu există răspunsuri clare din partea autorităților despre cine a fost organizatorul, cine a avut de profitat și de ce până în prezent nimeni nu a fost tras la răspundere. Am pierdut o generație de tineri activi care azi se află peste hotare”, a declarat Dinu Plângău.

Inițiatorii ideii au subliniat că respectiva comisie își propune să prezinte un raport cu subiect și predicat despre tot ce s-a întâmplat în 2009. De asemenea, în urma rezultatelor obținute urmează să fie trași la răspundere principalii actori ai acelor evenimente. 

 În timpul protestului mulțimea era pașnică, dar erau grupuri organizate care au vandalizat clădirile. Întrebarea de pază este cine a fost creierul care a organizat această destabilizare, de ce forțele de ordine nu au reacționat? O altă întrebare sunt coridoarele morții: ce minte diabolică a dat ordin să fie maltratați atâția oameni? Până azi nu se știe câți oameni au murit atunci. Primul test este să vedem dacă în Parlament vor fi voturile necesar pentru inițierea acestei comisii, pentru că unii dintre cei care au dat ordine atunci sunt acum în majoritatea parlamentară”, a spus Liviu Vovc.

Acum zece ani, pe data de 5 aprilie 2009, au avut loc alegeri parlamentare. Partidul Comuniștilor a reușit să ia aproape 50% din voturi sau 60 de mandate de deputat. De la publicarea primelor rezultate și până la proteste violente în centrul capitalei au trecut doar câteva ore. Ceea ce a urmat a marcat întreaga societate. Clădirile Parlamentului și a Președinției au fost devastate, zeci de tineri au fost bătuți, iar un bărbat a murit.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!