Chicu la întâlnirea cu președintele Gazprom: „Nu vom admite creșterea tarifelor pentru gazele naturale”

Chicu la întâlnirea cu președintele Gazprom: „Nu vom admite creșterea tarifelor pentru gazele naturale”

În cadrul vizitei de lucru la Moscova, Ion Chicu a vizitat „Gazprom-ul”, însoțit de preşedintele Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, unde s-a întâlnit cu președintele instituție, Alexei Miller. Premierul a declarat în cadul dialogului, că nu va admite majorări de tarife.

Pe agenda de dialog au fost discutate subiecte ce țin de alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova, achitările pentru gazele consumate, dar și implementarea pachetului energetic III, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Alexei Miller a menționat că în prezent „Moldovagaz” achită consumul curent în măsură deplină. Părțile au discutat scenariile tehnice existente de furnizare a gazelor naturale în R. Moldova , inclusiv prin România și Bulgaria.Totodată, au convenit să fie realizate un set de măsuri, care să asigure furnizarea continuă a gazelor consumatorilor din R. Moldova.

Publicitate

Premierul Chicu a precizat: „Nu vom admite creșterea tarifelor pentru gazele naturale și vă mulțumim pentru deschiderea în negocierea condițiilor de furnizare”, se arată în comunicat.

Amintim că în urma vizitei la Moscova a șefului statului, în luna septembrie, oficialul promitea că Republica Moldova nu va crește prețurile pe intern la gaze. Mai mult, șeful statului spunea că vor fi reduceri semnificative de 40 de dolari la mia de metri cubi de gaz din ianuarie și aproape 70 de dolari pentru aprilie 2020.

Potrivit președintelui, contractul cu Gazprom expiră în ianuarie, iar partea rusă ar fi insitat pentru prețuri mai mari la gaz.

„Acordul semnat de Moldova Gaz și Gazprom e cel din 2006 și la 1 ianuarie 2020 el expiră. Formula care ne convine nouă expiră. Rușii insistau pe un alt acord unde prețul era altul, mai mare. Cu un alt acord am fi avut să plătim mai mult de la 1 ianuarie. Pentru noi e convenabil ca formula să rămână la fel și pentru anul viitor, e bine că am convenit mai întâi economic cu Gazprom, iar apoi politic – cu Putin. Rezultatul important e că vom avea unele reduceri care ne vor compensa pierderile”, spunea Dodon.

Și șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, dădea asigurări că de la 1 octombrie, Republica Moldova va achiziționa gaz rusesc la un preț mai mic cu 15 dolari. Mai exact, câte 220 de dolari pentru mia de metri cubi.

Tot la începutul lunii septembrie, ex-premiera Maia Sandu afirma că Guvernul analizează posibilitatea stocării gazului în Ucraina. Pericolul ca Republica Moldova să rămână fără surse de gaze vine după ce Ucraina a declarat o posibilă interdicție a tranzitului gazului rusesc pe teritoriul său.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal