Modificarea se conține într-un proiect de decizie care aduce unele modificări la statele de personal din aparatul Primăriei Chișinău.

Proiectul de decizie a trecut cu 25 de voturi, dintre care 20 au fost ale fracțiunii PSRM. Fracțiunea PPDA a votat împotrivă, iar fracțiunea PAS s-a abținut.

Inițiativa a stârnit discuții la ședința CMC, unii consilieri fiind de părerea că propunerea nu a fost suficient de bine analizată, și trebuie amânată. Totodată, s-a afirmat că în cadrul municipalității există deja o secție care are prerogative similare.

„Propun să amânăm pentru următoarea ședință, și domnul primar să vină cu atribuții clare pentru asistenții săi, ca să fie clar pentru ce ne trebuiesc acești oameni. Ca nu să găsim oameni apoi să le găsim atribuții”, a spus unul dintre consilierii municipali.

Ion Ceban a insistat asupra subiectului, argumentând că întârzierea votării proiectului se va răsfrânge negativ asupra activității primarului și a primăriei.

„Cadrul legal e respectat. E la discreția plenului să accepte sau nu. Nu pot să-mi permit luxul să nu am oamenii angajați pe domeniile de responsabilitate concrete. Ei vin din domenii foarte exacte, oameni cu experiență foarte mare, care vreau să muncească din ziua în care am aprobat această decizie”, a spus Ceban.

„Am să vă prezint toți acești oameni, dar am nevoie să oficializez relațiile de muncă cu ei. Sper să obțin acest sprijin. [...] Am propus din punct de vedere juridic. Viceprimarii îți vor alege oamenii asistenți”, a mai spus primarul.

Dintre cele 18 unități din cabinetul primarului, opt persoane îi vor asista pe cei patru viceprimari, o persoană îl va asista pe secretarul CMC, iar alte nouă îl vor asista pe primarul general.

Cabinetul primarului a fost instituit în anul 2018, la inițiativa fostului primar interimar, Ruslan Codreanu. Potrivit șefului Direcției Asistență Juridică a primăriei, Valeriu Bogdan, cabinetul primarului nu a funcționat până acum, existând doar pe hârtie.

Aparatul Primăriei Chișinău numără 213 unități.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!