
Criza deșeurilor ar putea reveni în capitală? În decembrie expiră contractul pentru acces la groapa Țînțăreni
Problema evacuării deșeurilor din capitală poate căpăta proporții de la începutul noului an. Potrivit directorului interimar al regiei Autosalubritate, Eugeniu Axientiev, la 31 decembrie expiră înțelegerea cu autoritatea locală Țînțăreni în vederea depozitării deșeurilor la poligonul din regiune. Un nou acord nu a fost semnat.
・
Directorul Autosalubritate, Eugeniu Axientiev a menționat în cadrul ședinței CMC din 20 noiembrie, că la 10 iulie 2017 în urma negocierilor, a fost încheiat un contract civic cu autoritățile din localitate, în vederea accesului la poligonul de depozitare a deșeurilor pe un termen de doi ani, acesta expirând în 2019. Până în prezent, contractul nu a fost prelungit.
Axientiev spune că poligonul a fost construit din banii municipalității. În 2012, însă, acesta a trecut în proprietatea localității Țînțăreni, moment din care se duc negocieri de utilizare a gropii de depozitare.
Potrivit celor 26 de puncte din contractul încheiat în 2017, între cele două părți, municipalitatea se angaja să asigure salubrizarea localității, dar și să ofere anual un suport financiar în sumă de 10 milioane de lei.
Șeful de la Autosalubritate spune că pe parcursul perioadei 2017-2019, municipalitatea ar fi introdus în localitate, prin servicii și sume bănești directe, circa 62 de milioane de lei.
„În prezent, în afară de groapa de la Țînțăreni, nu avem unde depozita și înhuma deșeurile din Chișinău”, a spus Axientiev.
De cealaltă parte, secretarul CMC, Adrian Talmaci a menționat că la 19 noiembrie a avut loc o întâlnire cu administrația locală a localității Țînțăreni, unde s-au început negocieri.
„Ieri am discutat cu primarul. Urmează ca el să poarte un dialog cu consilierii. În mare parte, cred că sunt dispuși să prelungim contractul pentru 1-2 ani”, afirmă Talmaci.
Amintim că în vara anului 2017, capitala s-a confruntat cu o adevărată criză a deșeurilor. După ce locuitorii din Bubuieci au protestat blocând accesul autospecialelor spre groapa de gunoi din localitate, primăria a propus să fie redeschisă groapa de gunoi de la Țînțăreni, pentru a depăși problema acumulării gunoiului în Capitală. Locuitorii nu au cedat însă îndemnelor de la primărie.
Astfel, gunoiul din capitală nu a fost evacuat preț de câteva zile. Ulterior, în urma tratativelor cu locuitorii satului ȚÎnțăreni s-a convenit încheierea unui contract pentru doi ani.