„Din prima zi conștientizam că această majoritate fragilă și foarte nefirească nu poate dura mult timp, de aceea regretul meu e că nu ne-am pornit mai fundamental, mai radical pe alocuri, cu valorificarea declarația de capturare a statului”, a declarat Slusari în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Acesta spune că principalul impediment au fost diversele păreri din cadrul coaliției.

„PPDA a rămas în minoritate, recunosc, între cele trei componente, când am propus să mergem mai radical, prin câteva legi, când era clar că în această țară doar Guvernul și Parlamentul nu erau capturate. Cu părere de rău n-am putut să convingem pe ceilalți colegi, și în mare parte greșelile de apoi s-au datorat acestui lucru”, a spus politicianul.

„Unde am mers pe calea concursurilor, acolo am dat-o în bară”

Potrivit lui, pe subiectul Justiției, care era principala problemă abordată, nu era posibil niciun compromis. „Cu întârziere am mers pe calea asumării politice, care era o cale mult mai bună decât concursul, mai ales în iunie-iulie, când socialiștii erau mult mai ascultători”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului.

Prima încercare de a folosi această declarație (n. r. - de capturare a statului) s-a întâmplat atunci când Guvernul și-a angajat răspunderea. Probabil au fost câteva asumări fragmentare, de exemplu la alegerea procurorului general interimar”, a adăugat Slusari.

„Unde am mers pe calea concursurilor într-un stat capturat, acolo am dat-o în bară, iar acolo unde am făcut asumarea, de bine de rău lucrurile au mers. Asta ce mă convinge încă o dată că e păcat că n-am mers pe asumare politică și pe pași mai radicali”, a mărturisit vicepreședintele PPDA.

Alexandru Slusari afirmă că a aflat despre decizia Maiei Sandu de a angaja răspunderea Guvernului cu două zile înainte drept una dintre variantele pentru rezolvarea problemei Justiției.

„Era clar că Dodon vrea să controleze justiția. Nu a fost doar acest caz cu comisia de selectare a candidaților la funcția de procuror genera. Am văzut ce s-a întâmplat cu Curtea Constituțională și Centrul Național Anticorupție, cochetarea cu Consiliul Superior al Procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii etc. Informația parvenea zilnic. Situația cu procurorul general era linia roșie și ultima picătură pe care n-o puteam depăși”, a adăugat Slusari.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!