AMDM, cu aprobarea Ministerului Sănătăţii,Muncii şi Protecției Sociale, a solicitat expertiză externă pentru a analiza impactul celor două acte legislative existente care reglementează formarea prețurilor la medicamente de uz uman asupra accesului pacienților la medicamente și asupra agenților economici.

Astfel, în urma analizei numărului și tipului de produse înregistrate în Catalogul naţional de prețuri de producător la medicamente, a ieșit  la iveală o reducere majoră a pieței farmaceutice în ultimii 6 ani: dacă în 2013 erau înregistrate 6249 de medicamente, în 2019 numărul lor s-a redus cu 43%.

La fel de îngrijorătoare este tendința scăderii numărului de competitori prezenți pentru fiecare denumire comercială internațională  fapt ce, potrivit Agenției Medicamentului favorizează riscul de discontinuitate de stocuri în cazul în care unul dintre  producători decide să se retragă de pe piaţă.

Suplimentar, cu aprobarea Ministerului Sănătății, Muncii şi a Protecției Sociale, AMDM a solicitat expertiză externă, care a scos în evidență mai multe constatări.

Odată cu implementarea Catalogului, a scăzut numărul de producători disponibili pe piață, iar scăderile de preț de producător anunţate nu s-au tradus întotdeauna în prețuri mai mici la nivelul pacienților.

Escaladarea numărului de medicamente importate în baza  Legii cu privire la activitatea farmaceutică ar fi creat multiple probleme în piață pentru agenții economici, nu în ultimul rând de natură de competiție neloială.

O altă problemă ține de  lipsa corelării datelor între prețul de producător, prețul maximal de distribuție, prețul maximal cu amănuntul și suma fixă compensată de CNAM, fapt care a contribuit la lipsa transparenței asupra prețului de farmacie și limitarea capacității pacientului de a anticipa valoarea contribuției personale.

În concluzie, Agenția Medicalementului propune mai multe modificări legislative. Printre aestea se numără modificarea Catalogului de Prețuri de Producător în Catalogul Național de Prețuri Maximale, accesarea gratuită a Catalogului Național după emiterea parolei de către AMDM ca rezultat al solicitării însoțite de documente justificative, reglementarea prețurilor aferente medicamentelor cu prescriere medicală, clarificarea procedurii de comparație cu prețurile externe din țările de referință la momentul autorizării prețului în Republica Moldova și a procedurii de autorizare de preț pentru producătorii a căror țară de origine este Republica Moldova.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!