În urma întâlnirii dintre premierii R. Moldova, Ion Chicu și cel al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, prim-viceministrul Dmitri Kozak, care a participat la dialog, a fost întrebat dacă consensul încheiat între Rusia, UE și SUA la momentul creării coaliției PSRM-ACUM, s-ar fi terminat odată cu destrămarea alianței.

„Nici la momentul formării coaliției nu a existat nicio cooperare  și interacțiune cu privire la formarea unui nou guvern în Republica Moldova. A fost o poziție situațională, atunci când a fost necesar să se facă urgent o decizie de a depăși criza politică profundă în Republica Moldova. Am oferit o soluție în cazul în care coaliția a fost creată pentru decriminalizarea statului, pentru a crea condițiile pentru alegeri noi”, a menționat Kozak.

Prim- vicepremierul rus afirmă că s-a arătat sceptic de la bun început în privința acestei alianțe.

„Am fost chiar surprins că a durat aproape o jumătate de an și am putut lucrat împreună. Dar când oamenii au diferite principii de politică externă, în mod inevitabil, în orice moment se poate întâmpla această dezbinare. 

Slavă Domnului că s-a terminat așa și s-a rezolvat fără alegeri anticipate, care au obosit cetățenii din R. Moldova. Alegătorii din Moldova deja destul de obosit”, a spus Kozak.

Totodată, oficialul rus afirmă că Rusia nu a influențat nici într-un fel situația politică din R. Moldova.

„Nu s-a întâmplat nimic strașnic. Noi nu am tras pe nimeni de sfori, nici noi și sperăm că nici partenerii europeni sau americani.  Este alegerea suverană a R. Moldova”, a menționat viceprim-ministrul rus.

Amintim că la 20 noiembrie, premierul Ion Chicu a avut o vizită de lucru în Federația Rusă, unde s-a întâlnit cu omologul său rus, Dmitri Medvedev.

Odată întors, Ion Chicu a anunțat că s-a ajuns la câteva înțelegeri „principiale” cu Federația Rusă, printre care se numără micșorarea prețului la gaz de la 1 ianuarie 2020, creditarea de către partea rusă cu 500 de milioane de dolari pentru proiecte infrastructurale de anvergură (construirea de drumuri), acordarea de noi autorizați pentru transportatorii de mărfuri din R. Moldova, extinderea listei categoriilor de mărfuri exportate în Rusia fără taxe vamale, extinderea numărului de companii moldovenești autorizate să exporte pe piața rusească, dar și mișcări în ceea ce privește depozitele de muniții de la Cobasna.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!