„Guvernul este responsabil de politici, inclusiv ce ține de partea energetică. Ce ține de tarife, este responsabil regulatorul – ANRE. Conform principiilor, nu este bine ca Guvernul să se pătrundă cumva în lucrul regulatorului, care trebuie să fie independent. Ținând cont că micșorarea a fost destul de semnificativă, ANRE trebuie să vină cu aceste propuneri. E prealabil acest moment. Sunt premize, dar totul depinde de regulator”, a declarat Anatol Usatîi.

Ministrul a mai spus că prețul final va depinde de sursa de tranzit aleasă de autorități. „Una e când rămânem pe partea tradițională, alta e când MoldovaGaz va fi responsabil să preia gazul la hotarul dintre Ucraina și Federația Rusă. Atunci, MoldovaGaz va fi responsabil să negocieze costul de tranzit pe teritoriul Ucrainei, aici sunt deja alte costuri. Dacă vorbim de revers prin rețeaua transbalcanică, sunt alte costuri”, a explicat acesta.

Cele trei scenarii de livrare a gazelor naturale din Rusia în țara noastră au fost discutate în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de joi, 21 noiembrie.

Amintim că, la revenirea de la Moscova, prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că, de la 1 ianuarie 2020, prețul la gaz va fi diminuat cu 50 de dolari, ceea ce va constitui 172-173 de dolari la mia de metri cubi.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!