
Accidentele rutiere în vizorul autorităților. Chicu propune un plan de acțiuni urgente
Situația precară ce vizează numărul în creștere a accidentelor rutier în ultima perioadă de timp, a adunat în ședință Consiliul național pentru securitatea circulației rutiere, ce a fost prezidată de prim-ministrul Ion Chicu. În cadrul dialogului, reprezentanții sistemelor de securitate, a sănătății și educației au analizat situația la nivel național și au propus un plan de acțiuni ce prevede majorarea fondului rutier, reparația drumurilor naționale și a marcajelor rutiere și îndeosebi responsabilizarea participanților la trafic.
・
Potrivit datelor pentru ultimii doi ani, numărul accidentelor rutiere a crescut în 2019 cu circa 7,53 % comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018.
În acest context, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat o hartă a așa numitelor „puncte negre” pe teritoriul țării, unde se produc cele mai multe accidente rutiere. Potrivit ministrului de Interne, Pavel Voicu, urmează să fie monitorizate aceste sectoare.
S-a constat că din cele 2,2 miliarde de lei, cât constituie fondul rutier, 630 de milioane ce sunt alocate administrațiilor publice locale, nu sunt gestionate transparent. Noua conducere, își propune să evalueze situația. Totodată, prim-ministrul Ion Chicu a menționat că pentru anul următor se prevede o reparație de proporții a drumurilor, iar fondul rutier va fi mărit până la 2,35 miliarde de lei. S-a convenit să fie reparate indicatoarele și trecerile de pietoni pe porțiunile de drum cele mai solicitate.
Un alt aspect îngrijorător ar fi, în opinia membrilor Consiliului, condusul autovehiculelor de către șoferi în stare de ebrietate. „Chiar dacă avem legi, aplicarea lor lasă de dorit. Trebuie să vedem efectul măsurilor drastice. Dacă au efect, de amplificat”,a menționat Chicu.
În cadrul ședinței s-a constata că este necesar un plan de acțiuni în vederea educării elevilor, a responsabilizării pietonilor și șoferilor.
Drept bună practică, ce trebuie păstrată, a fost recunoscută intervenția matinală în regularea traficului rutier de către poliția rutieră.
Potrivit prim-ministrului, urmează să fie elaborat un plan de acțiuni pe termen scurt și pe termen lung. Chicu a constatat că problematica accidentelor rutiere necesită implicarea complexă a responsabililor din poliție, educație și sănătate, dar și a societății civile. Ședințele Consiliului vor continua în acest format.
Amintim că în ultimele luni s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de accidente rutiere. Situația a fost discutată anterior și de Cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu. Atunci, ex-premiera menționa că situația pe care o avem în prezent este „rezultatul unei politic proaste implementate de-a lungul timpului”.
De cealaltă parte, președintele Igor Dodon se arăta nemulțumit de activitatea responsabililor pentru securitatea rutieră. Dodon cerea măsuri de urgență așa încât vinovații să fie pedepsiți, iar legile să fie înăsprite.