Ca urmare a desemnării lui Serghei Țurcan în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova în iulie 2019, acesta a plecat din funcția de membru CSM din rândul profesorilor de drept titular.

Totodată, la data de 20 noiembrie 2019, membrul CSM din rândul profesorilor de drept titular, Ion Postu a depus cerere de încetare a mandatului de membru, se arată în scrisoare.

„Prin urmare, luând în considerație cele relatate, întru evitarea creării unor situații de lipsă de cvorum, care în consecință ar genera blocaj al activității Consiliului Superior al Magistraturii și întregului sistem judecătoresc, precum și stoparea reformelor inițiate, prin prezentul demers respectuos solicităm, în mod de urgență, suplinirea numărului de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, prin desemnarea de către Parlamentul Republicii Moldova a doi membri CSM din rândul profesorilor de drept titular”, se arată în solicitare.

Potrivit Constituției, Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. În componenţa Consiliului Superior al Magistraturii intră judecători şi profesori de drept titulari, precum şi Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul justiţiei şi Procurorul General care sînt membri de drept. Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari, selectaţi în mod deschis şi transparent de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului în urma unui concurs public, se aleg de către Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Amintim că ședințele din 19 și respectiv 21 noiembrie a CSM, nu au avut loc din lipsă de cvorum. La întrunire s-au prezentat doar 7 membri. Este de menționat că nici ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi nu s-a prezentat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!