Cum te-ai descrie unor persoane care nu te cunosc?

„Omul se cunoaște pe el pe tot parcursul vieții. Cele mai esențiale caracteristici ale mele sunt dorința de a descoperi lucruri noi, cele misterioase, poate uneori magice într-un moment. Îmi place să tind la oamenii mari, mai mari ca personalitate, care pot deveni pentru mine un model de succes. Iubesc să mă plimb în natură, acolo mă simt ca o parte a tot întregului”, ne-a spus Anastasia Suveică.

Unii au devenit vegani din dragostea și grija lor pentru animale. Alții sunt motivați de îmbunătățirea stării de sănătate. Tu de ce ai luat această decizie?

„Eu și soțul meu suntem foarte asemănători ca gusturi alimentare și ca personalitate. Ideea de a mânca mai sănătos venea de la mine, dar el a fost de acord și înțelege de ce eu tind să mă limitez. Primul motiv pentru care am ales să adopt acest stil este starea mea de bine, de lumină interioară, în care tu te simți pur interior, nu doar exterior, ca fiind grija de starea ta spirituală. Apoi a venit grija față de animale. Începi să înțelegi că toate animalele sunt ființe care necesită dragoste și atenție. Uneori, soțul meu este mai entuziasmat de această idee decât mine”, a mărturisit ea.

Ce efecte asupra stării de sănătate ai observat?

„Am început să mă simt cu mult mai energică. Am devenit mult mai organizată emoțional și îmi pot aranja gândurile. Acum, când mănânc produse animale, am impresia că ele sunt dăunătoare pentru organismul meu. Un alt avantaj este că îmi ia foarte puțin timp să gătesc. Am o parte mare de alimentație în care mănânc fructe sau legume crude, care sunt bogate în vitamine și necesare organismului”, a spus tânăra.


Care au fost sursele de informare în adoptarea acestui stil de viață?

„Primele încercări au fost de a citi diverse articole de pe internet și de a pune cap în cap diverse lucruri care se bat cap în cap diverse opțiuni. De exemplu, ouăle. Unii consideră că acestea sunt folositoare, dar alți experți susțin că au un efect negativ. Eu încercam să găsesc unde stă adevărul. Am rămas șocată să descopăr cât de multe paradoxuri sunt în lume. Campaniile anti-cancer sunt sponsorizate de companiile producătoare de lapte, pe când laptele este un motiv al cancerului de sân. Este foarte paradoxal că o companie care cauzează o anumită boală, sponsorizează ceva care lecuiește”, a menționat Anastasia Suveică.

Cum a influențat această decizie relația cu familia, prietenii sau cunoscuții?

„Familia mea a aflat recent despre schimbarea alimentației mele. Mama a fost la început șocată, dar s-a adaptat. Când am mers recent în ospeție acasă, ea a gătit sarmale fără carne, tocăniță de legume. Ea s-a adaptat modului meu de alimentație și îmi gătește după preferințele mele. Prietenii sunt interesați și curioși, ei nu înțeleg cum eu și soțul meu rezistăm tentației, după părerea lor, de a nu mânca carne și restul produselor de origine animală. Sunt atât de multe alternative, dar oamenii sunt limitați în ceea ce consumă zilnic, cum ar fi carne, ouă și cartof. Eu nu știam că fasolea, năutul, lintea verde și roșie sunt atât de gustoase și că pot fi preparate în diverse moduri”, a povestit ea.

Cum îți faci cumpărăturile, fie că e vorba de alimente, obiecte vestimentare sau de uz personal?

„Am început să devin mai selectivă atunci când merg la cumpărături, dar nu știu dacă procur mai mult sau mai puțin. Nu cumpăr obiecte din plastic, dar încerc să le înlocuiesc cu cele din lemn sau din ceramică, sticlă. Astfel, este mult mai util, mai trainic și mai plăcut la atingere. Mi-am procurat mai multe torbițe ecologice, de diferite mărimi. Dar este foarte greu să reziști într-un oraș în care oamenii încearcă să-ți ofere o pungă. Există cazuri în care produsul este deja ambalat, iar vânzătorul îți propune să-l mai ambaleze încă o dată”, a spus tânăra.

„Acum merg mai des la piață, decât la magazin. În felul acesta am acces la o gamă mai largă de produse alimentare. Vorbesc cu vânzătorii și aflu ce este mai proaspăt și mai folositor pentru organism. Eu încerc să reciclez, dar nu-mi reușește atât de bine deoarece avem foarte puține puncte de reciclare în oraș. Cred că putem să le numărăm pe degete. Cu timpul cred că o să reușesc să-mi reduc cantitatea de deșeuri”, a adăugat aceasta.

Ce alternative ai început să folosești?

„Am aruncat aproape toate tuburile din plastic din baie. Am acolo doar un șampon, un balsam și cred că o sticluță cu scrub. Am eliminat toate produsele de față și folosesc doar săpunul ecologic. Corpul tău nu are nevoie de toate acestea. Dacă tu ești curat interior și consumi doar ceea ce e benefic, nu ai probleme cu tenul. Nu am folosit pastile de mai mult de jumătate de an. Nu întâlnești problemele ca pielea uscată. Din bucătărie am eliminat ustensilele de plastic și acum le am pe majoritatea din lemn. Este foarte ușor să cazi tentației de a cumpăra ceva foarte colorat, atractiv, dar într-un final trebuie să înțelegi că ele nu-ți aduc niciun folos personal. Fiecare obiect din casa noastră are o valoare informațională. În loc să cumperi un bibelou și să-l pui pe raft, mai bine îți cumperi o carte și poți să o recitești de câte ori vrei”, a declarat ea.

Te-ai gândit vreodată să treci la stilul raw vegan?

„Eu consum aproape 60% raw vegan, dar asta nu înseamnă că organismul nostru nu are nevoie de mâncare calmă. În medicina vedică se consideră că organismul nostru are un foc interior și noi îl hrănim cu diverse produse. Produsele reci nu hrănesc acest foc, trebuie să fie produse coapte, fierte pentru a-l susține. Eu cred că trebuie să respectăm o anumită armonie între crud și fiert”, a spus tânăra.


Ce părere ai despre grădinile zoologice?

„Înainte să devin vegană îmi plăcea foarte mult să merg la grădina zoologică, minim o dată pe an. Treptat am început să simt că nu sunt atrasă. Este sentimentul de milă, pentru că ele nu sunt tratate adecvat. Sunt ținute închise, uneori fără apă și mâncare. Acolo sunt puse doar pentru interesul lumii, dar nimeni nu se gândește la fericirea lor. Acum nu mai pot rezista. Eu nu mă simt mai presus decât o pisică, un câine sau orice alt animal. Începe să se creeze o anumită conexiune între noi. Eu am un motan pe care l-am luat de la o bătrânică care îl vindea într-o cutie pe drum, iar recent a venit în familia noastră și un câine”, a povestit Anastasia Suveică.

Alimentația lor în ce constă?

„Eu nu pot schimba alimentația lor naturală. În natură pisica oricum mănâncă carne. Pentru ei pregătesc terci cu carne, dar câinele mănâncă atât fructe, cât și legume. Pentru mine mirosul de carne nu mai este atrăgător. Eu consider că omul în natură n-ar trebui să mănânce carne. Au fost făcute anumite studii în care s-au arătat că la început omul nu consuma carne. După ce a fost marele îngheț, ei nu mai aveau acces la produsele vegetale și au fost nevoiți să consume carne. După această perioadă ei n-am mai revenit la stare lor inițială. De aceea nu încerc să le schimb alimentația lor, ci doar pe a mea”, a răspuns ea.

Ce sfaturi ai oferi persoanelor care doresc să adopte acest stil de viață?

„Ar fi bine ca la început să încerce o săptămână să nu mănânce carne, iar apoi o săptămână să o consume. După aceea să compare starea lor de spirit și felul în care se simt. Aceste pauze alimentare de carne sunt foarte benefice, în cazul în care nu te poți limita de tot”, a concluzionat Anastasia Suveică.

Potrivit specialiștilor în domeniu, veganismul este un stil de viață care constă în excluderea folosirii produselor de origine animală pentru mâncare, îmbrăcăminte sau orice alt scop. Cel mai comun motiv pentru a fi vegan este angajamentul etic sau convingerea morală în privința drepturilor animalelor, a mediul înconjurător, fie sănătatea umană și grijile religioase sau spirituale.

*Autor: Ilinca Fiodorov, stagiară

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!