Potrivit materialelor procesului penal, pe teritoriul unei localități din raionul Ungheni, este amplasat un bazin acvatic cu suprafața de aproximativ 37 hectare, ce aparține unui SRL, fondatorii căruia sunt fratele și nașul de cununie al Nicolae Chitoroagă. Potrivit martorilor, în spatele afacerii ar sta însă procurorul.

Conform materialelor cauzei penale, nașul de cununie al suspectului, cât și SRL-ul ce-i aparține au devenit proprietari la mai multe terenuri din preajma bazinului, uneori în condiții dubioase.

În luna septembrie a anului 2018, SRL-ul resepctiv a devenit proprietarul unui teren cu destinație agricolă de peste 8,8 ha, situat într-o localitate din raionul Ungheni. Un an mai târziu, același SRL devine proprietar al unei construcții de 6.800 m.p. și la cinci terenuri agricole cu suprafața de peste 42 de ha într-o altă localitate din același raion.

La 2 mai 2019, a devenit proprietarul altui teren cu destinație agricolă, cu suprafața de 0,25 ha, situat în a treia localitate din raionul Ungheni, pe care sunt amplasate construcții agroindustriale cu suprafața de peste 300 de metri pătrați, estimate la peste 200 de mii lei.

În perioada anilor 2016-2018, pe unul din terenurile menționate a fost construită o vilă cu suprafața exterioară de 551,4 de m.p., valoarea căreia a fost evaluată la 2,8 milioane de lei. La fel, vila menționată a fost racordată la energie electrică, valoarea de bilanț a căreia este de 897 de mii de lei.

„De menționat este faptul că, potrivit declarațiilor cu privire la venit și proprietate și a celor de avere și interese personale, procurorul Nicolae Chitoroagă și membrii familiei sale, pe perioada anilor 2012-2018, au obținut venituri în sumă de 1.991.138,05 mii lei. Prin urmare, valoarea bunurilor achiziționate în perioada anilor 2014-prezent depăşeşte substanţial, cu aproximativ 1.700.000 de lei (fără a ține cont de valoare de piață a bunurilor) veniturile legale indicate în declarațiile de avere și interese personale”, se arată în comunicatul PA.

Dacă va fi găsit vinovat, fostul șef PCCOCS riscă amendă cuprinsă între 400 de mii și 500 de mii de lei sau de la șapte la 15 ani de închisoare, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la zece la 15 ani.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!