Oameni ca tine: Povestea tânărului care a transformat zidurile din oraș în foi de colorat (VIDEO)

Oameni ca tine: Povestea tânărului care a transformat zidurile din oraș în foi de colorat (VIDEO)

Dacă nu s-ar fi simțit atât de confortabil în colivia culorilor, ar fi putut fi unul dintre sutele de tineri care își fac bagajele și pleacă. Odată pentru că iluzia unui viitor departe pare a fi un plan bun de resuscitare a poftei de viață și a puterii financiare. Și încă odată pentru că noi, oamenii, avem veșnica senzație că acolo unde nu suntem e mai bine. În loc să-și ticsească în geanta de călătorie jeanși și pulovere de lână, își trage peste picioarele lungi o pereche de pantaloni scurți care poartă pe ei toată greutatea nuanțelor acrilice. În mâna dreaptă-o pensulă lată care tânjește după o gură generoasă de vopsea galbenă. În stânga, o găleată plină ochi cu culoare. Șorții și picioarele goale nu se potrivesc deloc cu frigul de afară, dar măcar îi oferă libertate de mișcare. Iar libertatea, se știe, este pâinea oamenilor înfrățiți cu arta.

Își plimbă privirea de-a lungul unui perete pe care un bărbat înalt și musculos încearcă să facă niște salturi. Împrejmuit de cercuri incerte, atletul poate fi identificat doar după câteva linii care indică cu aproximație unde-i sunt ochii, unde-i este capul, unde-i sunt umerii...

 „Va fi ilustrat un bărbat care încearcă să-și depășească limitele pentru a ajunge la scopul propus. De fapt, este vorba despre exercițiul săritura în lungime”, îmi explică stăpânul periei, în timp ce mângâie cu ochii peretele imens.

Radu Dumbrava are o relație aparte cu zidurile. Pentru el, pereții sunt niște coli albe de hârtie. Cu ajutorul pensulelor și al culorilor pune pe ei emoții, gânduri, vise, așteptări și împliniri. Fiecare mișcare, fiecare linie, are un scop.

De multe ori ai nevoie să faci câțiva pași în spate pentru a-ți da seama dacă linia desenată este acolo unde trebuie. La fel e și în viață.

Se așază în pirostrii și răstoarnă pe un capac din metal puțină vopsea. Cu peria adună stropii răzleți, apoi începe să lucreze. Ajutat de o scară urcă și coboară, privește, analizează, măsoară, apoi se îndepărtează și cercetează iar rezultatul. Vorbește frumos și profund, iar ochii îi licăresc când explică de ce pictează. Arta l-a învăluit ca o haină călduroasă într-o zi posomorâtă de noiembrie, iar de atunci, merg mână în mână. Deși este foarte tânăr, știe perfect ce vrea. De aceea, nu lasă nimic la mâna destinului. 

Nu aștept proiectele, propunerile să vină la mine. Merg eu la ele. Dacă am o idee, înseamnă că trebuie să o realizez. Dacă îmi doresc, înseamnă că pot găsi soluții.

 Aceeași schemă a fost aplicată și în cazul peretelui pe care îl are în față. Altădată gri și sumbră, bucata de beton, care împrejmuiește stadionul Dinamo, a devenit în doar câteva luni o pată enormă de culoare făcându-i pe trecători să întoarcă privirile, iar pe copii să-și lase ghiozdanele jos și să admire.

 

Asta inspiră. Într-o zi a trecut o femeie pe alături. M-a privit, s-a uitat la ceea ce fac, apoi mi-a întins trei mere, mari de nici nu le puteam ține în palme. A fost felul ei de a-mi mulțumi. Am rămas impresionat.

 Contrar aparențelor care spun că pictorii muncesc doar când le vine cheful sau inspirația, Radu Dumbrava își trăiește pasiunea și arta conform unui plan bine pus la punct. Chiar dacă flexibilitatea îl caracterizează, consecvența nu-l lasă să devieze de la scopul setat inițial. Așa se face că de îndată ce calendarul prevestește primăvara și până cad ploile ciobănești de toamnă, artistul e la datorie.

 Trăiește aceeași realitate ca toți tinerii de vârsta lui. Știe cum arată grijile și problemele, își dorește o viață mai bună și speră că viitorul va fi nuanțat în culori blânde. Ce-l face diferit, însă, este dragostea nebună și pe alocuri oarbă pe care o nutrește pentru orașul Chișinău.

 Pur și simplu iubesc acest loc. Chiar îmi place și iubesc Chișinăul. În ultimul timp tot mai mult. Cu cât mai mult îl înfrumusețez, cu atât mai mult îmi place.

 Recunoaște că ultimii ani l-au schimbat, schimbândui-se, totodată,  și percepția pe care o are asupra vieții. Și-a aflat limitele aproximative, a putut să-și privească potențialul în față și a făcut pact cu răbdarea și statornicia. Plimbările prin oraș sunt asemeni unei inspecții. Nu-și ține ochii în pământ pentru că privirea lui se zbuciumă în permanență căutând noi puncte de repere pe care să se odihnească, apoi să le transforme. Dacă ar avea niște puteri nebănuite ar acoperi întreg orașul de culoare. L-ar salva de sub povara dărâmăturilor, a pereților jerpeliți și a gri-lui care îl înfășoară.

 Este exact așa cum ar fi la tine acasă curat. Îți place, primești plăcere, vrei să treci pe lângă acel loc. Când nu e așa - vrei s-o rupi din gară și acolo se termină tot. 

Între timp, bărbatul musculos s-a ales cu o pereche de ochi și cu o podoabă capilară de invidiat. Radu i-a reliefat cu vârful pensulei corpul bine lucrat, apoi cu o mișcare lungă și precisă l-a lăsat să izbândească totuși săritura în lungime. De pe puloverul vărgat culorile curg pestrițe, semn că degetele artistului s-au mai sprijinit din când în când de materialul moale. 

Dacă nu s-ar fi simțit atât de confortabil în colivia culorilor, Radu Dumbrava ar fi putut fi unul dintre sutele de tineri care își fac bagajele și pleacă. El, însă, nu are nevoie de iluzia unui viitor departe pentru a-și resuscita pofta de viață pentru că a învățat să transforme orice colț pe care pășește în mici piese din rai.  Șorții și picioarele goale nu se potrivesc deloc cu frigul de afară, dar măcar îi oferă libertate de mișcare. Iar libertatea, se știe, este pâinea oamenilor înfrățiți cu arta...

Vezi și aceste știri
Franța înăsprește restricțiile pandemice: „Dacă nu reacţionăm colectiv, ne expunem unui risc ridicat de relansare epidemică”

Franța înăsprește restricțiile pandemice: „Dacă nu reacţionăm colectiv, ne expunem unui risc ridicat de relansare epidemică”

R. Moldova are mai mulți milionari în lei. Cel mai tânăr are 18 ani

R. Moldova are mai mulți milionari în lei. Cel mai tânăr are 18 ani

R. Moldova se împotmolește în deșeuri. Soluțiile altor state, preluate doar pe hârtie (VIDEO)

R. Moldova se împotmolește în deșeuri. Soluțiile altor state, preluate doar pe hârtie (VIDEO)

Advertoriale
 Vrei să studiezi IT-ul? Află de la Nicolae Sîrbu cum să stăpânești lumea codurilor (VIDEO)

Vrei să studiezi IT-ul? Află de la Nicolae Sîrbu cum să stăpânești lumea codurilor (VIDEO)

Principala regulă pe ploaie sau furtună: NU atinge sub nicio formă firele rupte sau căzute la pământ (VIDEO)

Principala regulă pe ploaie sau furtună: NU atinge sub nicio formă firele rupte sau căzute la pământ (VIDEO)

VioPark — locul unde se nasc produsele cosmetice naturale și ce criterii influențează asupra calității produselor

VioPark — locul unde se nasc produsele cosmetice naturale și ce criterii influențează asupra calității produselor

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Teatrul Satiricus anunță trei spectacole în aer liber, la final de august. Rezervă bilete acum!
 • Disputele familiale afectează identitatea personală cum niciun alt tip de conflict n-o poate...
Cele mai populare
 • 1
  Oponenta lui Lukașenko a publicat primul video după ce a plecat în Lituania: „Am luat o decizie pentru care unii mă vor judeca, iar alții mă vor urî” (VIDEO)
 • 2
  După o copilărie la limita sărăciei în Rusia, a început o nouă viață în R. Moldova. Povestea lui Ghenadii Eșmekov, stabilit de 53 de ani la Chișinău
 • 3
  „Tot satul se teme de el”. Un bărbat din Ștefan-Vodă, care ar bate măr tot satul, nu mai ajunge pe mâna poliției. Oamenii nu scriu cerere de frică (VIDEO)
 • 4
  Proteste la Minsk: Încă un manifestant a murit, iar oponenta lui Lukașenko e de negăsit
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.