Legea spune că o interceptare poate fi realizată doar în cazul în care există un dosar penal demarat și în niciun caz în baza unei simple bănuieli. Aceste dosare penale pot fi pornite atât pe persoane fizice cât și pe fapte. Mai exact, persoanele pot fi ascultate dacă se invocă că acestea ar fi parte, de exemplu, în tulburarea ordinii publice sau alte fapte.

Cine este în drept să pornească procedura?

Procurorii sunt cei care monitorizează activitatea ofițerului de investigație și tot procurorul este cel care trebuie să înainteze un demers de interceptare către judecătorul de instrucție. Judecătorul, la rândul său, trebuie să verifice dacă s-au întrunit toate condițiile și dacă este legală această interceptare. În cazul în care se aprobă demersul procurorului, judecătorul eliberează un mandat în baza căruia poate fi efectuată interceptarea.

Totodată, legea prevede că sunt situații urgente, când procurorul recurge la interceptare fără autorizația judecătorului. Codul de procedură penală prevede că, documentele pot fi prezentate, imediat după ce persoana a fost ascultată, pentru ca judecătorul să verifice dacă procedura a fost legală. În prezent, nu există informație, câte astfel de proceduri au fost efectuate, așa cum raportul este secret. 

Trebuie să fie anunțată persoana că a fost ascultată?

Legea prevede că în timpul interceptării persoana nu trebuie să cunoască despre acest fapt pentru a nu denatura informația. Ulterior, după încheiere procedurii, însă, judecătorul de instrucție trebuie să anunțe persoana.

Totodată, este prevăzut un alt aspect. Procurorul poate solicita amânarea cu 6 luni a informării, fie din motiv că dorește să prelungească interceptarea, fie din alte motive.

„Partea practică arată însă că practica de amânare a informării se întâmplă foarte des, iar persoanele, de cele mai multe ori nu sunt anunțate că au fost ascultate”, constată juristul Centrului de Resurse Juridice, Sorina Macrinici.

Persoana poate solicita de la Procuratura Generală informație pentru a verifica dacă a fost interceptată.

 

Este de menționat că persoanele implicate în investigația penală sunt obligate să păstreze secretul materialelor, în caz contrar sunt pedepsite prin lege.

Cât timp pot fi ascultate convorbirile unei persoane?

Interceptarea se dispune pe o perioadă de 30 de zile cu posibilitatea de a fi prelungită întemeiat până la 6 luni. Fiecare prelungire a duratei interceptării nu poate depăşi 30 de zile. 

Interceptarea devine un fenomen abuziv în R. Moldova

Potrivit datelor statistice, la 100 de mii de locuitori ai R. Moldova revine 452 de demersuri de interceptări. „Dacă facem o comparație cu SUA, unde este un risc sporit de terorism, ei au 0,5 interceptări la 100 de mii de locuitori.Totodată, Italia are cele mai multe interceptări din UE, iar R. Moldova are de 6 ori mai multe decât această țară. Este abuziv, uitându-te doar la număr”, afirmă Sorina Macrinici.

Astfel, de cele mai multe ori, judecătorii admit aceste demersuri ale procurorilor.


 

Conform datelor oferite de Centrul de Resurse Juridice, numărul de demersuri ca persoanele să fie interceptate este într-o continuă alarmantă de la an la an, iar pentru 2018 numărul acestora constituie 12 480.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!