„De mult timp șeful Legislativului Republicii Moldovei nu a vorbit de la această tribună, din cauza că unii politicieni de la noi reprezentau interese unilaterale”, și-a început discursul de la tribuna adunării, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Șefa Legislativului a criticat activitatea Guvernării precedente.

„Din nefericire, conducerea anterioară a Parlamentului și a Guvernului țării noastre nu a acordat atenția cuvenită cooperării cu partenerii noștri din CSI. Guvernarea precedentă de la Chișinău a blocat și a sabotat participarea țării noastre în această organizație. Aceste acțiuni iresponsabile au cauzat daune semnificative imaginii Republicii Moldova pe plan internațional și au avut un rol negativ în relațiile bilaterale ale țării noastre cu partenerii din CSI”, a continuat Greceanîi.

De cealaltă parte, președinta a ținut să laude actuala putere în stat, îndeosebi Guvernul Chicu, despre care menționează că este apartinic.

„La 14 noiembrie Parlamentul Republicii Moldova a numit un nou guvern condus de Ion Chicu. Un guvern apartinic, un guvern al profesioniștilor și al pragmaticilor, care pune în prim-plan soluționarea intereselor vitale ale țării, și nu ambițiile unui ori altui partid politic sau triumful unui ori altui vector geopolitic”, a menționat șefa Legislativului.

„Datorită muncii unite a președintelui Igor Dodon și premierului Ion Chicu în cel mai scurt timp au fost întreprinse acțiuni pentru reformarea proceselor interne și externe, asigurând impulsionarea dezvoltării Moldovei. Astfel, statul nostru a revenit în albia unei politici pragmatice și previzibile, orientată spre obținerea unor rezultate eficiente”, a spus, în același context, șefa Legislativului.

Zinaida Greceanîi a declarat de la tribuna Adunării Interparlamentare a Statelor Membre CSI că Republica Moldova este parte a două zone economice libere importante: Uniunea Europeană și Uniunea Statelor Independente, ceea ce ar transformă țara noastră într-un partener comercial atractiv pentru statele membre ale ambelor blocuri economice și că Republica Moldova este interesată de intensificarea activității atât în cadrul Comunității, cât și în cel al Uniunii Economice Eurasiatice pe dimensiunea relațiilor interne de producție, de cooperare, tehnologice, în realizarea unor proiecte comune ale țărilor CSI în diverse domenii. 

Discursul integral a președintei Parlamentului poate fi accesat aici.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!