În document se menționează că distincția poate fi retrasă dacă beneficiarul acesteia a fost condamnat pentru o crimă gravă sau dacă a încălcat prevederile Constituției.

„La momentul de față, șeful statului nu are temei juridic pentru retrage înalta distincție”, precizează secretarul general adjunct al Președinției, Nicolae Posturusu.


Deși nu poate să-i retragă ordinul, președintele Igor Dodon spunea, în cadrul emisiunii în Profunzime, că o va face. „Trebuie să se convoace comisia și să vadă cum poate fi retras acest ordin. Juriștii mei se ocupă de asta. Imediat ce comisia va înainta propunerea, eu o să semnez”, a sdeclarat șeful statului joi, 21 noiembrie.

Amintim că Vlad Plahotniuc a primit „Ordinul Republicii” din partea ex-președintelui Nicolae Timofti, la propunerea Partidului Democrat din Moldova.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!