Pentru funcția de președinte al Uniunii Avocaților au candidat cinci persoane. În cursă s-au înscris Angela Istrati, Dorin Popescu, Victor Panțîru, Emanoil Ploșniță  și Vitalie Țaulean. 

Pentru alegeri au fost eliberate 305 buletine de vot dintre care patru au fost invalidate după ce au fost scoase din urna de vot. În urma numărării voturilor, Emanoil Ploșnița a reușit să adune 156 de voturi, alegerile fiind validate.

Funcția a fost ocupată de același candidat, Ploșniță fiind ales în 2017 cu votul a 193 de delegați, din cei 344 câți au participat la vot. Până a deține funcția avocatul Emanoil Ploșnița a fost decanul Baroului de avocați Chișinău din luna aprilie a anului 2016.

Conform Statutului profesiei de avocat, preşedintele Uniunii Avocaţilor este ales pe un termen de 2 ani dintre avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 5 ani. Una şi aceeaşi persoană poate fi aleasă preşedinte al Uniunii Avocaţilor pentru cel mult 2 mandate consecutive. 

Menționăm că preşedintele Uniunii Avocaţilor, Emanoil Ploşniţă, figurează într-un dosar penal unde se menționează că prin intermediul unei companii la care figurează în calitate de administrator ar fi încercat să obţină dreptul de proprietate asupra unui teren din centrul capitalei. Dosarul penal pe numele şefului Uniunii are la bază un litigiu care durează de peste 15 ani.

La solicitarea Ziarului de Gardă, Procuratura Anticorupţie (PA) a informat că dosarul penal în care figurează numele lui Emanoil Ploşniţă a fost pornit, iniţial, de către Procuratura Generală (PG) la 20 octombrie 2017, ulterior fiind transmis, după competenţă, PA, care l-a conexat cu o altă cauză penală pornită pe faptul tentativei la escrocherie la 10 iulie 2018.

La scurt timp, Emanoil Ploșnița, a venit cu o reacție. Într-o scrisoare deschisă publicată de site-ul UARM, Ploșnița le solicită avocaților să-și expună punctul de vedere cu privire la faptul dacă ar trebui să nu să-și dea demisia din funcție. Totodată, acesta declară că este ținta unei campanii de denigrare din partea unui grup care dorește să-i discrediteze activitatea.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!