Potrivit Procuraturii Anticorupție, urmărirea penală este efectuată pe culegerea ilegală a informațiilor care constituie secret personal și familial fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru deținerea ascunsă a informației, precum și violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, cu încălcarea legislației și cu folosirea situației de serviciu.

Urmărirea penală a fost pornită la începutul lunii septembrie 2019, de către procurorul general interimar în trei cauze penale, care au fost transmise Procuraturii Anticorupție pentru efectuarea urmăririi penale în continuare. Cele trei cauze au fost, ulterior, conexate într-o singură procedură.

În cadrul urmăririi penale au fost recunoscuți în calitate de bănuiți: 4 ofițeri de investigație, inclusiv, un șef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Național de Investigație al IGP și 3 procurori.

În cadrul cauzei penale au fost întreprinse următoarele acțiuni:

- audieri în calitate de martori - 12 persoane

- recunoscute și audiate în calitate de parte vătămată - 4 persoane

- ridicări de documente și obiecte - 3

- examinate documente și obiecte - 3

- inițiate investigații în 4 procese penale.

Persoanele vinovate riscă amendă de la 550 la 750 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore sau închisoare de până la 3 ani, sau privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

Precizăm că vineri președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a declarat că va prezenta Procuraturii Generale informațiile despre persoanele care ar fi fost interceptate ilegal începând cu anul 2016. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă. Deputatul a spus că nu știe însă de la cine și când a primit aceste date.

Peste câteva ore, ministrul de Interne din perioada guvernării PDM, Alexandru Jizdan, a venit cu o reacție în care spune că interceptările nu ar face parte din atribuțiile funcției pe care a reprezentat-o, prin urmare nu ar avea vreo legătură cu acest caz.

Amintim că la începutul lunii septembrie procurorul general interimar, Dumitru Robu, a pornit trei dosare penale pe cazul interceptării ilegale a mai multor politicieni, reprezentanți ai societăţii civile și jurnalişti.

În iunie curent, RISE Moldova a publicat o investigație care demaschează o întreagă operațiune de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate, care s-a desfășurat în ultimii ani. La scurt timp după publicarea investigației, prim-ministra Maia Sandu a cerut demisia procurorului general de atunci, Eduard Harunjen.

Citește și: ONG-urile de media solicită obiectivitate și transparență în dosarul interceptărilor ilegale

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!