„Scopul testului de astăzi a fost presurizarea la maximum a sistemelor, deci rezultatul nu a fost total neașteptat. Nu au fost persoane rănite și nici alte pagube majore”, a declarat un reprezentant al SpaceX pentru USA Today.

Racheta a rămas în poziție verticală după explozie, dar un reprezentant al companiei a confirmat că s-a decis înainte de incidentul de miercuri ca acest prototip să nu fie cel trimis în zborul orbital de testare.

În septembrie, antreprenorul Elon Musk a anunțat că Starship - construită pentru a transporta oameni şi mărfuri pe Lună, pe Marte şi în alte părţi ale Sistemului Solar - ar putea avea primul zbor orbital de testare în mai puțin de șase luni, deoarece SpaceX va lucra într-un ritm fără precedent.


În varianta prototip, Starship are o înălţime de 50 de metri. Variantele care vor ajunge pe orbita joasă vor avea şi un propulsor auxiliar detaşabil, ceea ce va duce înălţimea Starship la 112 metri.

Marea inovaţie a SpaceX este că noul vehicul va putea fi realimentat în spaţiu, ceea ce deschide calea către misiuni spre alte planete.

SpaceX mai dezvoltă două prototipuri ale rachetei, Mark II, în Florida, și Mark III, tot în Texas.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!