Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova rămâne fără atenția cuvenită din partea autorităților constituționale și a instituțiilor internaționale relevante, în timp ce populația acestui teritoriu rămâne practic fără acces la instrumente juridice legale și eficiente de apărare a drepturilor omului.

Mecanismele naționale de protejare a drepturilor omului, aplicate la nivel internațional și disponibile autorităților constituționale au un impact redus aici, deși în cadrul Revizuirii periodice universale, R. Moldova a acceptat mai multe recomandări privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. În mod special s-a atras atenția asupra promovării drepturilor omului și elaborarea unui mecanism de monitorizare a situației, cu implicarea reprezentanților societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului.

În aceste circumstanțe, fenomenul impunității, lipsa oricăror posibilități de monitorizare a situației precum și lipsa oricăror garanții pentru respectarea drepturilor omului sunt elemente ce caracterizează situația reală privind starea drepturilor omului în acest teritoriu.

Autorii raportului au identificat o serie de factori ce favorizează menținerea și perpetuarea situației și au examinat impactul trupelor ruse asupra evenimentelor din zonele de conflict analizate. Autorii au descris procesul de negocieri moldo-ruse privind termenele și retragerea trupelor ruse din Moldova pentru a înțelege modul în care a fost posibilă obținerea de către Federația Rusă a calității de stat-garant și mediator în procesul de negocieri politice, în condițiile menținerii prezenței militare și a faptului că potrivit Constituției, Republica Moldova este un stat neutru și nu admite prezența trupelor străine pe teritoriul său.

Mai mult, autorii au analizat modul în care prezența rusă în Moldova a contribuit sau favorizat încălcarea drepturilor omului, iar în unele situații anume militarii ruși au fost cei care au admis încălcarea directă a drepturilor locuitorilor regiunii. Ambele subiecte analizate (prezența trupelor ruse și situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova), ar trebui să fie prioritare în dialogul bilateral al R. Moldova cu Federația Rusă deoarece reprezintă practic una dintre cheile soluționării problemei transnistrene. Cu toate acestea, subiectele sunt abordate ocazional, rămân în umbra altor subiecte, nu sunt dezbătute în spațiul public ori sunt discutate într-o manieră netransparentă.


Raportul poate fi accesat aici.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!