
Cine va finaliza gazoductul Ungheni-Chișinău (Mold-street)
Compania Vestmoldtransgaz SRL a reușit să contracteze ultimele companii pentru lucrările la lotul 6 al conductei de interconectare a Sistemului de Transport Gaze Naturale din România cu Sistemul de Transport Gaze Naturale din Republica Moldova - Faza II- direcția Iași-Ungheni-Chișinău (7 loturi), transmite mold-street.com.
・
Astfel după un an şi ceva de licitaţii, cu desemnare de câştigători şi apoi cu anulare a rezultatelor, Vestmoldtransgaz SRL, care este o subsidiară a companiei Transgaz din România, a anunțat că lucrările la acest lot vor fi executate de asocierea formată dintre Habau PPS Pipeline Systems SRL (o subsidiară a grupului austriac Habau) şi firma Telprod-Com SRL (administrator şi unic asociat Mihail Lazarev).
Habau PPS Pipeline System a făcut parte din grupul de companii ce a construit în anii 2013-2014 conducta Iaşi-Ungheni, care de 5 ani rămâne doar o ţeavă de circa 26 milioane euro îngropată şi care nu contribuie la securitatea energetică a ţării.
Potrivit Vestmoldtransgaz, contractul a fost semnat pe 15 noiembrie 2019.
Menţionăm că al șaselea lot prevede lucrări de construcție a câteva segmente de conductă de distribuție și racord în raza municipiului Chișinău: Conductă de distribuție gaze naturale SRM Tohatin - CET Chișinău și SRM Tohatin - distribuție Chișinău; Conductă de racord SRM Ghidighici - SRM Petricani și conductă de racord SRM Petricani - Sistem distribuție Chișinău.
Iniţial, în aprilie 2019, Vestmoldtransgaz a selectat asocierea dintre companiile Serigo Decor SRL, Indprodcom SRL și Rominsta SRL pentru aceste lucrări, estimate atunci la 52,95 milioane lei.
Ulterior rezultatele licitaţiei au fost anulate, fără a fi explicate clar motivele anulării licitaţiei, doar invocându-se prevederile Regulamentului privind procedurile de achiziţie a bunurilor, lucrărilor şi serviciilor, adoptat în anul 2017 de ANRE.
La începutul lunii septembrie 2019 a fost anunţată o nouă licitaţie, iar valoarea estimată a contractului a crescut cu circa 15 milioane lei, până la 68,2 milioane lei din care cheltuieli diverse și neprevăzute de 6,23 milioane lei.