Rezultatele laboratoarelor au determinat în problele prelevate că apa din instituțiile de învățământ nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici în raioanele Cimișlia și Ciadîr-Lunga – 100%, Ștefan-Vodă – 92,8% și microbiologici în raioanele Leova – 74,1%, Hîncești – 67,4% și Cimișlia – 52,6%.
„Cea mai mare parte din instituții pentru copii din raionale menționate au parametrii sanitaro-chimici depășiți la nitrați, fluor, bor, hidrogen sulfurat, amoniac”, informează ANSP.
În acest context, ANSP recomandă următoarele:
- Utilizarea apei din surse sigure de alimentare cu apă potabilă;
- Implementarea tehnicilor adecvate de tratare cum ar fi defluorizarea, dedurizarea (eliminarea sărurilor de calciu și magneziu), etc, care să asigure instituțiile pentru copii cu apă de calitate;
- Fierberea apei înainte de a fi consumată, în scopul evitării îmbolnăvirilor prin maladii transmisibile condiționate de calitatea apei.
Actualmente, în R. Moldova activează 1497 instituții de educație timpurie. Majoritatea instituțiilor de educație timpurie sunt racordate la sistemul de asigurare centralizat cu apă și constituie 95,2%, iar din fântâni publice – 4,8%.
În țară activează 1271 instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal. Instituțiile de învățământ sunt racordate la sistemul centralizat de asigurare cu apă în proporție de 96,4%, iar din fântâni publice sunt asigurate cu apă 3,6% instituții de învățământ.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.