Zilele trecute, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adoptat în sfârşit Codurile rețelelor electrice și de gaze naturale, elaborate în conformitate cu legislația Uniunii Europene.
Monopol Moldovagaz, pe verticală
Sunt documente extrem de necesare, în contextul dorinţei exprimate de toate guvernele de până acum de integrare în UE. Doar că pentru implementarea lor nu mai este timp. Or a rămas o lună de zile până pe 1 ianuarie 2020, termenul limită asumat de Republica Moldova pentru implementare.
Să luăm de exemplu Codul rețelelor de gaze naturale, care a fost elaborat de Moldovatransgaz, ce face parte din grupul Moldovagaz.
Documentul prevede implementarea unor norme UE precum „asigurarea unui acces transparent la reţelele de transport al gazelor naturale, inclusiv în legătură cu tranzacțiile transfrontaliere și instituirea unor proceduri unice de cooperare dintre operatorii de sistem din Republica Moldova și operatorii de sistem din țările vecine, la capitolul interoperabilitatea și schimbului de date”. Codul, însă, trebuia să fie aprobat de ANRE încă un an şi ceva în urmă.
Mai mult, R. Moldova urma să transpună prevederile Codurilor de rețea până pe 1 octombrie 2018, cu informarea ulterioară a Secretariatului Comunității Energetice. E o întârziere mai mare de un an. Motivul de bază, pentru elaborarea şi adoptarea în final a documentului, a fost mai degrabă riscul ca Republica Moldova să fie sancționată prin intentarea procedurii de infringement în conformitate cu clauzele Tratatului Comunității Energetice.
Un raport al Secretariatului Comunităţii Energetice constată că liberalizarea pieţei de gaze, promisă de autorităţi, nu s-a produs, iar Moldovagaz rămâne în continuare un monopol integrat pe verticală, care controlează şi importul, şi transportul, şi distribuţia de gaze. Asta chiar dacă, deja de trei ani, avem o nouă Lege privind gazele naturale.
„Cele mai importante acte, care ar permite accesul autentic al terților la reţelele de gaze și deschiderea pieței, sunt încă sub formă de proiect”, constată specialiştii Secretariatului Comunităţii Energetice.
Datoriile mari pentru gaze ale Tiraspoltransgaz
În consecinţă, în prezent Moldovatransgaz refuză accesul terților la consumatorii care nu aparțin acționarilor/proprietarilor săi. Totodată, abia acum cu suportul Secretariatului Comunităţii Energetice este elaborat un plan de separare pentru Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz, companiile fiice ale Moldovagaz. Dar acest proces nu va fi realizat până la 1 ianuarie 2020, stabilit ca termen-limită.
Vadim Ceban, preşedintele Moldovagaz, explica într-un interviu că la finele anului 2018 Consiliul de Supraveghere al Moldovagaz a aprobat Planul privind asigurarea independenţei operatorilor de transport gaze – Moldovatransgaz şi Tiraspoltransgaz. Cu toate acestea, în procesul de realizare a acestui plan, Moldovagaz s-a confruntat cu o serie de probleme cu privire la statutul juridic al reţelelor de transport, principala fiind „datoriile mari ale Tiraspoltransgaz pentru gazele naturale consumate şi o serie de alte probleme, ale căror soluţionare este în afara competenţei Moldovagaz”.
În acest sens, în prezent, Moldovagaz a solicitat asistenţă autorităţilor statului şi Comunităţii Energetice în rezolvarea dificultăţilor apărute cu scopul implementării în continuare a măsurilor de asigurare a independenţei operatorilor sistemului de transport gaze.
Companiile statului nu respectă cerințele Pachetului III Energetic
Şi în sistemul energetic situaţia nu este mai bună, chiar dacă Moldova a înregistrat unele progrese în demararea procesului de separare a operatorilor de transport și a aprobării conceptului de proiectare a pieței angro. Dar şi aici ANRE a întârziat cu un an şi ceva cu aprobarea Codurilor de reţea, termenul expirând încă pe 12 iulie 2018.
Citește continuarea pe Mold-street.com.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.