Autoritățile, restante la gestionarea patrimoniului public și impozitarea bunurilor imobile. Concluziile unui raport al Curții de Conturi

Autoritățile, restante la gestionarea patrimoniului public și impozitarea bunurilor imobile. Concluziile unui raport al Curții de Conturi
Foto: ccrm.md

Autoritățile publice care duc evidența, înregistrează și gestionează patrimoniul public și impozitarea bunurilor imobile, deși au avut unele progrese, nu se prea descurcă la implementarea cerințelor și recomandărilor Curții de Conturi. La această concluzie a ajuns raportul misiunii de follow-up, prezentat marți, pentru evaluarea implementarea cerințelor și recomandărilor Curții de Conturi cu privire la Raportul auditului conformității evidenței, înregistrării și gestionării patrimoniului public, precum și a impozitării bunurilor imobile. Cele 119 cerințe și recomandări ale Curții au fost publice în februarie 2019, iar auditul precedent a scos în evidență deficiențe majore în identificarea, delimitarea, înregistrarea, evidența proprietății publice și gestiunea patrimoniului public.

Astfel,

 • Primăriile municipiilor Edineț și Soroca au contabilizat bunuri imobile (construcții și terenuri proprietate publică) în valoare totală de 175,7 mil. lei;
 • Primăriile municipiilor Bălți și Cahul au restabilit în evidența contabilă suma decontărilor aferente vânzării, dării în arendă și în locațiune a patrimoniului public în sumă totală de 19,3 mil. lei;
 • Primăriile mun. Chișinău, Bălți, Edineț, Soroca și Agenția Proprietății Publice (APP) au încasat plăți pentru arenda și folosința terenurilor proprietate publică locală, aflate în folosința persoanelor fizice și juridice în sumă totală de 9,9 mil. lei;
 • La solicitarea primăriei mun. Bălți și Consiliului Raional Dubăsari au fost înregistrate în Registrul bunurilor imobile - 153 de bunuri imobile;
 • Primăria mun. Bălți a identificat suplimentar - 277 de bunuri imobile (care nu au fost evaluate în scopuri fiscale);
 • Departamentul Cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP) a efectuat lucrări de delimitare și înregistrare în Registrul bunurilor imobile a 22,1 mii de bunuri imobile;
 • Au fost evaluate și colectate date pentru evaluarea a 201,6 mii de bunuri imobile.

„Deși au fost întreprinse unele măsuri pentru eliminarea deficiențelor constatate de auditul precedent, totuși entitățile auditate nu au depus efort maxim pentru eliminarea integrală a acestora, astfel, doar 23% din cerințe și recomandări au fost implementate, 48% s-au implementat parțial și 29% au rămas neimplementate”, se arată într-un comunicat al Curții.

„Agenția Proprietății Publice nu a efectuat inventarierea integrală a terenurilor proprietate publică a statului, inclusiv celor aferente obiectivelor private. Totodată, misiunea de follow-up exprimă rezerve privind corectitudinea datelor incluse în lista terenurilor proprietate publică a statului din administrarea Agenției Proprietății Publice, care a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern din martie 2019, pe motiv că s-au identificat dublări de suprafețe pe unul si același număr cadastral, în total cu aproximativ de 2,0 mii de ha. Mai mult ca atât, nu s-au asigurat încasarea plăților pentru arenda terenurilor proprietate publică a statului aferente bunurilor imobile cu suprafața totală de 5,3 mii ha”, se mai arată în comunicat.

Potrivit comunicatului, Serviciul Fiscal de Stat nu a asigurat un control suficient asupra agenților economici, ce dispun de bunuri imobile primite în folosință și arendă, ceea ce creează riscul neachitării la buget a impozitului pe bunurile imobiliare.

Referitor la cerințele și recomandările neimplementate de către APL misiunea de follow-up relevă următoarele:

 • Primăriile municipiilor Chișinău, Edineț și Soroca, Consiliul Raional Criuleni nu au examinat în ședințele Consiliilor locale rezultatele auditului și a dărilor de seamă privind gestiunea patrimoniului public.
 • Inventarierea bunurilor imobile proprietate publică a fost efectuată de către entitățile auditate parțial. De exemplu, primăria mun. Chișinău nu a efectuat inventarierea terenurilor de 7,7 mii ha, ceia ce a condus la neînregistrarea acestora în evidența contabilă.
 • Primăriile municipiilor Chișinău și Soroca nu au asigurat contabilizarea conformă a angajamentelor persoanelor, care dețin în folosință proprietate publică, precum și a soldurilor datoriilor la data raportată, privind relațiile de arendă și folosință, și vânzarea terenurilor la suma de 55,1 mil. lei, ceea ce generează riscul de neonorare de către aceștia a obligațiilor asumate.
 • Primăria municipiului Chișinău nu a luat atitudine față de recomandările expuse în raportul de audit precedent privind revizuirea contractelor de dare în arendă a terenurilor pentru efectuarea construcțiilor, soldate cu ratarea veniturilor; neîntocmirea și neprezentarea cadastrului funciar la ARFC; desemnarea clară a persoanele responsabile de înregistrarea și evidența contabilă a contractelor de arendă și locațiune, vânzare-cumpărare a terenurilor, cu includerea acestor atribuții în fișa postului.
 • Președintele raionului Cahul și Consiliul Raional Cahul nu au întreprins măsuri de rigoare în vederea revizuirii contractului de comodat efectuat în lipsa unei proceduri transparente stabilite de cadrul legal încheiat cu o persoană juridică și cu Parcul Industrial Cahul, care a transmis în comodat un teren cu suprafața de 5,9 ha și 13 bunuri imobile amplasate pe acest teren, fapt ce determină riscul ca aceste bunuri imobile să fie privatizate la un preț simbolic.
 • Primarul și Consiliul Municipal Cahul nu au întreprins masuri pentru încasarea prejudiciului cauzat bugetului municipal din vânzarea terenului cu suprafața de 2,9 ha.
 • În alte situații, entitățile verificate dispun de rezerve privind înlăturarea deficiențelor constatate care se referă la: asigurarea identificării tuturor bunurilor imobile (inclusiv a terenurilor), neevaluate în scopuri fiscale, cu informarea la Agenția Servicii Publice pentru evaluarea acestora, inclusiv a celor transmise în arendă, locaţiune, folosinţă sau gestiune economică, înregistrarea conformă a contractelor respective; înregistrarea la organele cadastrale a bunurilor imobile proprietate publică, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare; confirmarea documentară privind întocmirea cadastrului funciar și încasarea plăților pentru arenda, folosința terenurilor proprietate publică locală.

Potrivit Curții de Conturi, implementarea modestă a recomandărilor Curții a fost determinată de monitorizarea insuficientă din partea autorităților publice centrale a realizării programelor de stat de creare a cadastrului bunurilor imobile, de delimitare a terenurilor proprietate publică, de implementare a noului sistem de evaluare a bunurilor imobile în scopul impozitării, cauzată de lipsa resurselor financiare suficiente, precum și de voința scăzută a autorităților publice locale de a pune în practică aceste recomandări.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
După un șir de percheziții, Șeful Direcției urmărire penală a CNA a fost plasat în arest pentru 72 de ore

După un șir de percheziții, Șeful Direcției urmărire penală a CNA a fost plasat în arest pentru 72 de ore

„Invizibilă” sau nouă versiune a variantei Omicron care nu poate fi detectată cu testele PCR. Descoperirea oamenilor de știință

„Invizibilă” sau nouă versiune a variantei Omicron care nu poate fi detectată cu testele PCR. Descoperirea oamenilor de știință

Gavrilița, despre salariile majorate ale judecătorilor Curții Constituționale: „Sunt justificate”

Gavrilița, despre salariile majorate ale judecătorilor Curții Constituționale: „Sunt justificate”

Advertoriale
Cum începem slăbitul sau de ce după sărbători organismul are nevoie de o detoxifiere

Cum începem slăbitul sau de ce după sărbători organismul are nevoie de o detoxifiere

Fii mai aproape de cei dragi cu sistemul de remiteri INTELIEXPRESS de la maib

Fii mai aproape de cei dragi cu sistemul de remiteri INTELIEXPRESS de la maib

„Colțunaș cu halva”. Rețetele lui Dumitru Boicu drept omagiu adus familiei sale, la Artizanii Gustului (VIDEO)

„Colțunaș cu halva”. Rețetele lui Dumitru Boicu drept omagiu adus familiei sale, la Artizanii Gustului (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Salariul brut al judecătorilor Curții Constituționale a fost aproape dublat. Stamate: „CC e fundamentul apărării democrației”
 • 2
  Ultima oră! Percheziții în biroul șefului Direcției generale urmărire penală a CNA, Ghenadie Tanas
 • 3
  SUA s-au înțeles cu Germania să închidă gazoductul Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina (Reuters)
 • 4
  S-au retras din cursa electorală, doar pe facebook. Vicepreședintele CEC spune că nici Marcoci, nici Nesterovschi nu au depus o cerere oficială
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.