Chișinăul acceptă formula de compromis propusă de OSCE pentru semnarea protocolului rundei de negocieri de la Bratislava

Chișinăul acceptă formula de compromis propusă de OSCE pentru semnarea protocolului rundei de negocieri de la Bratislava

Chișinăul a acceptat formula de compromis propusă de Președinția în exercițiu a OSCE, astfel încât să fie, totuși, semnat protocolul rundei de negocieri în formatul 5+2 din octombrie, de la Bratislava. Anunțul a fost făcut de vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea. Oficialul a refuzat să spună ce presupune mai exact acest compromis.

„Avem o restanță în procesul de negocieri – protocolul rundei 5+2 de la Bratislava, din octombrie, care nu a fost semnat până acum. Atunci, la finalul rundei, înțelegerea a fost că toate părțile vor continua lucrul și se vor abține de la declarații publice. Cu excepția unui articol, proiectul a fost definitivat. Era vorba de un singur punct care să stipuleze prioritățile din viitorul apropiat dintre Chișinău și Tiraspol”, a declarat Alexandru Flenchea.

Potrivit viceprim-ministrului, Chișinăul a insistat pe patru priorități: libertatea de circulație în zona de securitate, respectarea drepturilor omului, asigurarea activității școlilor cu predare în grafie latină în regiune, precum și unificarea standardelor fiscale și vamale.

Alexandru Flenchea a refuzat să spună pe ce a insistat Tiraspolul, menționând că, în mare parte, este vorba de interesele corporative ale unui grup îngust de persoane. Totodată, așa-zisele autorități din stânga Nistrului nu și-au dorit ca în textul protocolului să fie menționate obiectivele Chișinăului.

„Zilele trecute, Președinția în exercițiu a OSCE, reprezentantul special Franco Frattini a venit cu o formulă de compromis care poate să concilieze părțile la subiectul tehnic. Formula de compromis a fost acceptată de Chișinău. Tiraspolul are șansa și oportunitatea să se alăture acestui proiect”, a spus Alexandru Flenchea.

Oficialul a refuzat să spună câte dintre cele patru priorități ale Chișinăului se regăsesc în proiectul de compromis. „Formula oferă o oportunitate pentru ambele părți să păstreze spațiul de manevră, ca să agreeze într-un viitor proxim o nouă listă agreată de părți de priorități de ordin social, economic și umanitar”, a explicat el.

Dacă părțile vor agrea proiectului OSCE, protocolul poate fi semnat până la lucrările Consiliului Ministerial al OSCE de la Bratislava, din 5-6 decembrie, sau după, la fel, în formatul 5+2.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.