„La noi, favoritul se schimbă în fiecare zi”. Ce au declarat pretendenții la funcția de procuror general, după ore de interviuri

„La noi, favoritul se schimbă în fiecare zi”. Ce au declarat pretendenții la funcția de procuror general, după ore de interviuri

La ora 10:00 dimineața, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) s-a convocat în ședință pentru a intervieva cei patru finaliști în concursul pentru funcția de procuror general. În ordine alfabetică, cei patru au fost chestionați în spatele ușilor închise, fără presă. Pe măsura ce se finalizau interviurile, candidații ieșeau să ofere câte o declarație. După în total opt ore de interviuri, CSP urmează să anunțe pe cine va propune președintelui pentru a fi numit la șefia Procuraturii Generale. AGORA vă prezintă principalele declarații ale candidaților.

Oleg Crâșmaru a fost intervievat primul, fiind în fruntea listei formată în ordine alfabetică.

Procurorul a spus presei că interviul a decurs „conform regulamentului”. „A fost acordat timp pentru prezentarea conceptului de dezvoltare – 20-35 de minute. Am prezentat conceptul și am răspuns la întrebări timp de o oră. Întrebările au ținut strict de conceptul de dezvoltare, asigurarea integrității, cum văd dezvoltarea procuraturii în continuare. Au fost cam 30 de întrebări”, a spus Crîșmaru.

Publicitate

El a spus că sprecă ca cel mai bun candidați să câștige. „Sper că punctajele vor fi publicate pentru fiecare în parte”, și-a manifestat el speranța.

Crâșmaru a spus că nu a fost afectat de scandalul în jurul concursului pentru șefia PG.

„Desigur că orice scandal afectează concursul, nu trebuie să existe dubiu că acest concurs a fost mimat în vreun fel. A fost un concurs corect în privința mea. Ceilalți colegi să-și facă concluziile de rigoare”, a punctat procurorul.

Au urmat declarațiile lui Vladislav Gribincea. Potrivit lui, interviul de la CSP a fost „diferit, nuanțarea întrebărilor este diferită”.

„Întrebările nu au fost complicate. Aici s-a pus accept pe aspecte procesuale, la Ministerul Justiției - pe viziune, abordări. Eu sunt unul dintre candidați, nici mai bun, nici mai rău decât ceilalți. Decizia va fi luată de CSP. Eu cred că pot să inspir procurorii buni să fie un model pentru societate. Cred că unele probleme din procuratură vor fi greu de eradicat de către oamenii din procuratură. Sunt colegi, au relații”, a spus Gribincea.

Avocatul nu s-a pronunțat în privința unui posibil favorit al cursei.

„Presa multe scrie. Da, la precedentul concurs a existat un vot disproporționat, cifrele sunt clare și e greu de interpretat în alt mod. Persoanele sunt deja evaluate aici după alte criterii”, a spus Gribincea. El a mai adăugat că „de decizia de astăzi” depinde dacă „vom avea un procuror independent”.

Veaceslav Soltan a fost scump la vorbă. El a spus presei doar că nu are așteptări și că procesul a fost „destul de echitabil și echidistant”. Ultimul candidat, Alexandr Stoianoglo, a declarat că „interviul a trecut în normal”.

„Întrebări cotidiene ce țin de activitatea Procuarturii Generale, apărare de interese, urmărire penală. Pentru mine aceasta este o provocare. Sunt gata să iau responsabilitatea să rezolv problemele din sistemul procuraturii. Din toți candidații eu sunt cel mai experimentat. Am lucrat ca vice procuror interimar, am lucrat în teritoriu. Știu ce trebuie să fac ca să schimb lucrurile. La noi, favoritul se schimbă în fiecare zi. Săptămâna trecută se vorbea că este Soltan, acum că eu. Eu nu am apartenență politică. Vreau ca Procuratura Generală să fie funcțională, să nu fie corupție”, a spus Stoianoglo.

Stoianoglo, care a fost și deputat PD, a spus nu știe cine a spus că concursul a fost viciat.

„Dacă Bobu a dat cel mai mare punctaj, apoi Boțan a dat pentru Gribincea. D.Bobu l-am văzut ultima oară 10 ani în urmă, când am plecat din Procuratură. Punctajul lui a fost doar pentru susținerea oamenilor din sistem. Noi avem experiența venirii oamenilor din afară, de aici și problemele. Pot face comparație cum au activat oameni din Procuratură și cei din afară. Nu oricare jurist poate fi PG. Eu am cele mai mare avantaje de a deveni PG”, a spus candidatul.

Conform procedurii, președintele Igor Dodon poate să accepte sau nu candidatura aleasă de CSP. În cazul în care șeful statului va respinge persoana aleasă de CSP, instituția poate propune repetat același candidat sau poate propune președintelui un alt pretendent la funcția de procuror general. A doua oară, președintele este obligat să semneze decretul de numire în funcție.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal