Potrivit semnatarilor, Convenția de la Istanbul reprezintă, la moment, cel mai eficient instrument internațional pentru a asigura prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie.
Documentul se bazează pe convingerea că violența împotriva femeilor încalcă grav drepturile fundamentale la viață, securitate, libertate, demnitate, integritate fizică și emoțională și că acest fenomen nu poate fi ignorat de către state. Mai mult, Convenția de la Istanbul recunoaște că violența nu afectează doar femeile, ci societatea în ansamblu, fiind necesare măsuri urgente întru combaterea acestui fenomen.
„În Republica Moldova, violența împotriva femeilor și violența în familie reprezintă în continuare o gravă încălcare a drepturilor omului și cea mai gravă formă de discriminare față de femei, tolerată și menținută de atitudinea societății, stereotipurile privind statutul inferior al femeii în familie și societate, inclusiv printre rândurile autorităților, structura patriarhală, sărăcie, lipsa serviciilor de suport și a oportunităților de realizare”, au menționat ONG-urile.
Datele organizațiilor nonguvernamentale care acordă, anual, suport la peste 3.000 de femei și copii, precum și datele Biroului Național de Statistică și ale Studiului OSCE „Securitatea și bunăstarea femeilor”, denotă că fiecare a patra femeie din mediul urban și fiecare a treia din mediul rural a trecut printr-o formă de violență pe parcursul vieții.
„În anul 2018, opt femei au fost omorâte de un membru al familiei, iar în primele opt luni ale anului 2019 – cinci femei. Alte 15 și, respectiv, șapte femei și-au pierdut viața urmare a vătămărilor corporale care le-au fost cauzate de partenerii lor de viață. De cele mai multe ori, femeile nu raportează cazurile de violență, pentru că le este frică de agresor, sunt blamate că au „scos gunoiul din casă”, nu au încredere în autorități și în sistemul de justiție, nu au suficiente resurse financiare și oportunități de angajare, mai ales dacă au și copii, iar serviciile de suport sunt insuficiente sau chiar lipsesc”, mai precizează semnatarii.
Potrivit lor, Convenția conține un șir de prevederi importante care prevăd adoptarea şi implementarea unor politici eficace, cuprinzătoare şi coordonate, susținerea organizațiilor non- guvernamentale prestatoare de servicii, asigurarea colectării de date relevante și dezagregate, promovarea schimbărilor în modelele sociale şi culturale în vederea eradicării prejudecăţilor, obiceiurilor, tradiţiilor şi a altor practici care sunt bazate pe ideea inferiorităţii femeilor, dezvoltarea și susținerea serviciilor de sprijin pentru femeile victime și copiii acestora, creșterea gradului de conștientizare și educație și formarea profesioniștilor, participarea sectorului privat și mass-media în prevenirea și combaterea violenței, etc.
„Convenția de la Istanbul a fost semnată la 6 februarie 2017, dar până în prezent ratificarea acesteia este tergiversată, chiar dacă reprezentanții Guvernului și ai Parlamentului și-au asumat de nenumărate ori un angajament public în acest sens. Agenda de asociere din Planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE prevede expres ratificarea Convenției de la Istanbul, acest obiectiv fiind inclus și în mai multe documente de politici naționale”, se mai menționează în apelul public.
Lista organizațiilor semnatare o puteți găsi AICI.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.