În prezent, ultragierea (insultarea) sau ameninţarea oamenilor legii este inclusă în Codul Contravențional și se pedepsește cu amendă de la 300 la 750 de lei.

Prin noul proiect de lege, MAI propune ca această faptă să fie pedepsită penal cu amendă în mărime de la 400 la 1000 unităţi convenţionale (de la 20.000 de lei la 50.000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 ore. Aceasta mai poate fi pedepsită cu închisoare de la unu la trei ani.

Dacă acum, nesubordonarea cu rea-voinţă față de un om al legii este pedepsită cu o amendă de 1200-1800 de lei, MAI propune ca amenda să crească până la 5.000 - 7.500 de lei. 

„În contextul sporirii cazurilor de nesubordonare a cerinţelor legale ale poliţiştilor, ultragierea acestora, cauzării leziunilor corporale, se denotă o stringentă necesitate de întreprindere a măsurilor urgente de ridicare a nivelului asigurării securităţii angajaţilor organelor de ocrotire a normelor de drept, implicit al poliţiştilor”, se arată în proiectul de lege.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie aprobat de Guvern și de Parlament.

Pavel Voicu a fost, până la funcția sa de Apărare din Guvernul Sandu, consilierul președintelui Igor Dodon pentru misiuni speciale. A absolvit Academia de poliție „Ștefan cel Mare” a MAI și Academia de Administrare Publică. Din 1995, el a ocupat diferite funcții în cadrul Inspectoratului de Poliție Ungheni și Centrul Național Anticorupție. A deținut funcția de comisar ale raioanelor Călărași și Cimișlia, a fost șef al Inspectoratului de Poliție Buiucani. Din februarie 2016 a fost numit șef al Inspectoratul de Poliție din Tighina.

Pavel Voicu a ajuns în atenția opiniei publice în urma violențelor din 7 aprilie 2009. Presa a scris atunci că, fiind comisar al sectorului Botanica, ar fi fost implicat în reținerea, maltratarea și torturarea tinerilor. Faptele au fost însă dezmințite de acesta.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!