„Vin cu cinci propuneri – nu indicații – pe care rog să le examinați și să aveți o atitudine serioasă față de ele”, a spus Dodon, enumerându-le.
1. „Trebuie să facem tot posibilul ca procuratura să nu fie percepută de cetățeni ca un organ corupt, care se ocupă cu promovarea corupției nu cu stârpirea ei. Stimați procurori prezenți aici, haideți să recunoaștem că sutele de dosare din ultimul timp, care se închid și se deschid, fără o finalitate clară, pentru a stoarce bani din agenții economici – să nu spuneți că nu a fost așa ceva – lucrul acesta trebuie stopat. Gata, s-a terminat. Procuratura Generală nu este organ de scoaterea a banilor din cetățeni și din business”.
2. „Îmi doresc ca Procuratura Generală, procurorul general și toți procurorii să nu mai asculte de politicieni. Nu contează dacă din opoziție sau din guvernare. Politicienii vin și pleacă, dar voi rămâneți. Declarații vor fi multe, în fiecare zi, „Deschide, închideți, puneți la dubă, eliberați...”. Procuratura trebuie scoasă de sub influența politicului. Vă spun asta foarte serios. Cu domnul Robu ne-am văzut o dată sau de două ori de la numirea sa, la Consiliul Suprem de Securitate. Așa va fi și cu procuror general care a fost numit acum. Nu va veni la președinție ca să se dea cu părerea președintele. Eu voi da exemplu că nu voi face acest lucru și rog orice politician să nu se mai implice în activitatea PG”.
3. „Oamenii așteaptă continuarea cauzelor penale de rezonanță. Și furtul miliardului, și uzurparea, și privatizările, Aeroportul... Dacă cineva crede sau speră că dosarele de rezonanță vor fi stopate sau puse pe banca de rezervă, asta e inadmisibil”.
4. „Nu trebuie să admitem influența externă asupra PG. Din afara țării, mă refer. Nici din Est, nici din Vest. PG este instituție de stat care reprezintă interesele naționale ale R. Moldova, nu a partenerilor externi. Colaborăm cu toți pentru a obține rezultate, dar nu înseamnă că sub cineva trebuie să ne...” (n.r. - președintele nu a finalizat propoziția).
5. „Acest candidat, acest procuror general, a primit susținerea de la toate organele de conducere, inclusiv de la președinte. Vă îndemn, domnule procuror, să vă faceți singur echipa. Să nu acceptați să vă facă cineva echipa, să vă sugereze vice-procurori. Dacă avem încredere într-o persoană, îi dăm voie să-și formeze echipa și cerem de la persoana asta. Dacă o să începem cu numiri nu știu de unde, de diferite criterii, și vor începe niște lupte în PG cu diferite curente (cum a mai fost în PG), atunci nu va fi eficiență, ci intrigi”.
„Aceste cinci elemente am vrut să le pun din start în discuție. În zece zile va fi o nouă ședință a CSS, sper că veți veni cu detalii pe diverse subiecte”, a spus Dodon, pe final.
Amintim că, în timpul derulării concursului la șefia PG, au existat voci care l-au numit pe Stoianoglo favoritul cursei. Primarul de Bălți și liderul PN Renato Usatîi a repetat, de câteva ori, că Stoianoglo ar fi candidatura vrută de Igor Dodon. „Dodon s-a jurat democraților că viitorul procuror general va fi Stoianoglo”, spunea Usatîi la TV8.
Întrebat de presă, Igor Dodon a spus că nu a avut niciun fel de relații cu Alexandr Stoianoglo. „Doar dacă la anumite evenimente publice aveam ocazia să-l văd și să-l salut”, a adăugat acesta.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.