„La instituțiile preșcolare nu avem diversitate. Este un singur meniu. În cantinele școlare, însă, situația e un pic mai bună. Multe licee au implementat bufetul suedez și copiii pot să aleagă ce vor să mănânce”, a subliniat membra Asociației „Părinți solidari”, Ala Revenco. 

La Parlament, în schimb, diversitatea oferită deputaților pare să fie mai mare. 

„De obicei sunt două opțiuni de felul doi, altele două de felul întâi și carne vreo patru opțiuni. Deputații care sunt mai fițoși probabil merg peste drum la Jolly Alon. Nu sunt bucate din caviar sau icre negre”, a declarat deputatul Radu Marian, menționând că un prânz la Parlament ajunge să coste în jur de 50 de lei.

O altă problemă abordată în timpul discuțiilor a ținut de calitatea produselor alimentare livrate instituțiilor de învățământ. În context a fost adus drept exemplu scandalul alimentelor alterate și a licitațiilor trucate, care încă nu a ajuns la o finalitate. Totuși, unii părinți spun că în ultimii ani situația la acest capitol s-a îmbunătățit, ca urmare a presiunilor societății civile. 

În perioada următoare, prioritatea principală a administrației publice centrale și locale ar trebui să fie aprovizionarea instituțiilor de învățământ cu apă potabilă de calitate.

„Până acum se considera că apa potabilă e apă din robinet. Avem situație invers la instituțiile de stat. Chiar și Direcția Educație își procură apă potabilă, dar pentru copii nu se găsesc bani. Vom depune efort ca apa potabilă să fie asigurată din contul statului nu al părinților”, a subliniat Ala Revenco. 

Participanții la eveniment au discutat și despre exemplele de alimentație publică pe care le-am putea replica în Republica Moldova. 

„Nu cred că opțiunea americană este cea mai optimală. Eu cred că cea mai bună soluție de a promova un mod sănătos de viață este de a preveni consumul de alimente nesănătoase, mă refer aici la zahăr și sare”, a conchis parlamentarul Radu Marian.

Acest eveniment este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!