În perioada alegerilor, pe 30 noiembrie 2014, trei așa-zise partide pro-europene au obținut o majoritate slabă în Parlamentul Republicii Moldova. Ulterior Partidul Liberal s-a retras din procesul de negocieri privind formarea unei coaliții: el nu a putut să-și impună cerințele cu privire la reformarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției. În același timp, cele trei partide au ajuns la un acord că procurorul general independent sprijinit de UE trebuie să curețe structurile economice și financiare cvasi-mafiote. „Cu toate acestea, chiar în acel moment am avut o presimțire că oligarhii nu-și doresc acest scenariu”, a declarat Elmar Brok, membru al Uniunii Creştin Democrate.
„Săptămâna trecută, Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat au format un guvern minoritar cu sprijinul comuniștilor. Funcția de prim-ministru a fost ocupată de omul de afaceri Chiril Gaburici, în vârstă de 38 de ani. Majoritatea observatorilor independenți din țară sunt siguri că acest guvern va întoarce Republica Moldova de pe calea pro-europeană și o va readuce mai aproape de Rusia”, scrie jurnalistul german Keno Verseck.
Moscova face presiuni prin intermediul livrării de gaze
De facto, Rusia de un sfert de secol se implică în soarta țării. Republica Moldova, independentă din 1991, a devenit totalmente dependentă de resursele energetice rusești, în special de gaz. „Gazprom”-ul deține jumătate din compania de stat „Moldovagaz”.
Ori de câte ori, Chișinăul a încercat să se opună influenței rusești, Moscova a exercitat presiuni. În mare parte, prin intermediul livrării de gaze iar în ultimul timp tot mai mult impunând sancțiuni asupra importului de produse moldovenești, se spune în articol.
Oligarhii nu sunt interesați de apropierea de UE
Rusia controlează și finanțează câteva partide politice din țară. În primul rând este vorba de „Partidul Socialiștilor”. Din cauza unor legături de afaceri ascunse cu Rusia, oligarhii moldoveni nu sunt interesați de procesul de integrare europeană, consideră autorul.
Un Guvern pro-european doar pe hârtie
Potrivit mai multor analiști, noul șef al Guvernului este doar o marionetă în mâinile oligarhilor. Formal, Gaburici susține continuarea cursului pro-european, dar, de fapt, guvernul său tinde, în primul rând, să coordoneze toate deciziile cu Rusia. În primele sale comentarii, Gaburici evita să critice acțiunile Rusiei în Ucraina și-i chema politicos pe separatiștii din propria sa țară la un „dialog constructiv”.
Deoarece Rusia la momentul de față creează o nouă amenințare în Republica Moldova: În regiunea autonomă găgăuză la sudul țării în luna martie cor avea loc alegerile bașcanului. Acolo, liderii politici amenință de mult timp cu separarea și unirea cu Rusia. Ca urmare, țara se va dezmembra, iar Transnistria de mult timp căută un mod cum să devină parte a Rusiei.
În concluzie
Înseamnă oare că Parteneriatul estic pentru Republica Moldova se anulează? „În niciun caz. Dacă vom declara că am eșuat, atunci vom arunca Republica Moldova în mâinile Rusiei, asta va însemna că Putin a câștigat, ceea ce noi, la sigur, nu dorim”, a punctat Elmar Brok.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.