Mulțimea l-a întâlnit cu strigăte dezaprobatoare, atunci când ministrul Eduacție și-a început discursul.

„Cei care strigă azi aici, au pus mari obstacole ca acest bust să apară în scuarul clasicilor. Este suficient cât ne-am contrapus. Probleme de limbă, probleme de identitate. Este timpul să ne liniștim și este timpul să ne învățăm limba, să o vorbim”a spus Popovici. În acest moment, mulțimea l-a întrebat ce limbă vorbește.

„Mă miră întrebarea dvs. Limba pe care o vorbesc eu, o numesc limba română”, a răspuns ministrul, lucru care a stârnit aplauze.

„Cândva, cred eu, domnul Smolnițchi în amintirile lui va scrie care a fost epopeea acestui bust. Cât de greu și cu cât de multe obstacole...Cu Lenin și cu Rusia (se aude în mulțime)...Nu cu Rusia. El în februarie 2019 trebuia să demonstreze la Ministerul Culturii că Matcovschi merită să aibă bustul lui pe această alee.

Eu voi depune toate eforturile ca opera lui Matcovschi și altor scriitori să fie studiate în școli, să fie prezentate la examene, noi să cunoaștem opera”, a specificat ministrul Educației.

AGORA amintește că actualele declarații ale ministrului, precum că vorbește limba română, vin în contradictoriu cu ce spunea Popovici în decembrie 2017, pe atunci în funcția de consilier prezidențial pe domeniul educațional, când declara că „există foarte multe argumente din perspectiva istorico-științifică care ne permit cu demnitate să continuăm să ne numim limba „moldovenească” și această sintagmă să fie prezentă în Constituția țării”.

Bustul scriitorului Dumitru Matcovschi a fost finanțat din bugetul municipal, în sumă de 480 mii de lei. Autorii lucrării sunt: sculptorii Victor Macovei, Ruslan Tihonciuc și arhitectul Victor Vieru. Echipa de artiști a fost selectată de Primăria Chișinău, în baza unui concurs municipal deschis.

Amintim că inaugurarea era planificată inițial pentru 14 octombrie, de Hramul Orașului. Evenimentul însă, a fost amânat, din motiv că nu a fost adus la timp pilonul de granit pe care urma să fie instalată sculptura. Inaugurarea nu a fost posibilă nici la 20 octombrie, de ziua poetului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!