O moldoveancă, plecată la studii în SUA, povestește cum sunt acceptate de societatea de acolo persoanele LGBT

O moldoveancă, plecată la studii în SUA, povestește cum sunt acceptate de societatea de acolo persoanele LGBT

Persoanele homosexuale din Republica Moldova spun adesea în interviuri că discriminarea din jur și din familie nu le-a permis să crească, să-și dezvolte potențialul. Au depus prea mult efort pentru a se ascunde și a juca un rol de care personal nu aveau nevoie, au pierdut timp pentru spectacol în loc să-l investească în lucrurile care le aduc plăcere. Cazul Nadejdei (pseudonim) este diametral opus. Ea este prima tânără moldoveancă din comunitatea LGBT care a povestit că a crescut într-o familie adecvată, care i-a acceptat de la bun început orientarea sexuală și a ajutat-o să se integreze la școală și în societate. Au ajutat-o să se simte în siguranță și să-și dezvolte potențialul.

Datorită familiei, Nadejda nu a fost nevoită să fugă de discriminare, a plecat din Moldova la studii, în Boston (SUA), după ce a câștigat burse de studii la mai multe universități.

Tânăra spune că nu a avut niciodată conflicte legate de orientarea ei sexuală, familia și prietenii au ajutat-o să se simtă bine acasă și probabil ar fi rămas aici dacă ar fi avut oportunități academice. Dar universitatea la care a câștigat bursa este una dintre cele mai bune din lume, așa că a ales să plece. Dorința de a face studii bune a fost printre cele mai importante de când se ține minte.

Nadejda nu crede că va reveni acasă în următorii zece ani, cât își va face studiile. În plus sunt puține șanse să vină să lucreze în Moldova după finalizarea studiilor, ținând cont de diferența nivelului de dezvoltare între țări, al științelor pe care le studiază în Boston. Totuși este foarte atentă să nu se strecoare informație publică despre homosexualitatea ei. Asta ar putea să-i afecteze rudele de acasă, spune ea.

Deci, chiar fiind la mii de km de casă, împăcate cu propria identitate și orientare sexuală persoanele LGBT, continuă să-și ascundă viața personală, de frică să nu-i rănească pe oamenii apropiați rămași acasă.

„Eu nu mai locuiesc în Moldova, nimic de acasă nu poate să mă afecteze, însă familia mea încă locuiește acolo și ar putea avea foarte mult de suferit din cauza asta. De obicei nu analizez atât de profund tema respectivă, dar da, ăsta este unul dintre momentele care mă deranjează în Moldova”.

Nadejda se simte foarte bine la universitate, pentru că simte că e înconjurată de oameni la fel de pasionați de știință și simte în sfârșit bucuria de a discuta cu semenii despre astrofizică. Dincolo de interesul pentru știință, spune că a impresionat-o pozitiv faptul că în mediul academic, toată lumea, se prezintă cu pronumele cu care se identifică și oamenii respectă această alegere. Este important, pentru că printre studenți sunt mai multe persoane non-binary care folosesc pronume diferite de sexul biologic. Asta creează un mediu inclusiv, explică tânăra. Nadejda spune că grupul de persoane LGBTQ din universitate este mai vizibil, decât în Moldova. Oamenii nu se tem să vorbească despre identitatea sau orientarea lor sexuală. De exemplu în căminul la care locuiește, jumătate dintre oamenii de pe etajul ei sunt membri ai comunității LGBT. Spune că i se pare o coincidență foarte amuzantă.

Oamenii de la universitatea din Boston sunt mult mai deschiși să-și exploreze identitatea și sexualitatea. Etichetele pe care oamenii le folosesc sunt foarte diverse. Nu se folosește doar gay sau lesbiană. Sunt persoane care sunt queer sau pansexual, non-binary. La universitate este un program prin care persoanele care nu sunt cisgender, pot să ceară ca și colegii de cameră să fie să fie gender neutral.

La universitatea din Boston, Nadejda a văzut foarte clar avantajul unei societăți incluzive.

„Atunci când excluzi unii oameni, când le oferi șanse reduse, toată societatea are de suferit, pentru că fiecare om poate contribui cu ceva bun, care va ajuta toată lumea. În mediul academic asta se observă foarte ușor. Dacă ai exclude toată comunitatea LGBTQ de la universitatea mea, vreo 25 la sută dintre studenți, profesori, staff ar dispărea și odată cu ei - toate contribuțiile pe care le-au făcut acești oameni pentru societate”.

Nadejdei nu îi pare rău că s-a născut și a crescut în Moldova. Dimpotrivă, spune că acasă a înțeles cel mai bine cine este. Este recunoscătoare că s-a născut în Moldova cu orientarea sexuală pe care o are. Este sigură că dacă s-ar fi născut într-o familie foarte bogată din Franța sau SUA, cu foarte multe privilegii, devenea o persoană total diferită și nu ajungea unde este astăzi.

Persoana care sunt astăzi, a fost formată, în mare măsură, de experiența mea de persoană homosexuală născută în Moldova”, a conchis Nadejda.

*Autor: Doina Ipatii

Vezi și aceste știri
Briceni: Un tânăr și-a pierdut viața într-un accident rutier. Motocicleta pe care o conducea s-a izbit într-un copac

Briceni: Un tânăr și-a pierdut viața într-un accident rutier. Motocicleta pe care o conducea s-a izbit într-un copac

50 de loturi de teren din capitală vor fi scoase la licitație publică. Iată argumentele primarului general

50 de loturi de teren din capitală vor fi scoase la licitație publică. Iată argumentele primarului general

Președintele Ucrainei riscă amendă pentru încălcarea regulilor antiepidemice, după ce a vizitat o cafenea

Președintele Ucrainei riscă amendă pentru încălcarea regulilor antiepidemice, după ce a vizitat o cafenea

Advertoriale
Premieră pentru o corporație cu afaceri în Moldova. Kaufland anunță aderarea la inițiativa ONU pentru sustenabilitate corporativă

Premieră pentru o corporație cu afaceri în Moldova. Kaufland anunță aderarea la inițiativa ONU pentru sustenabilitate corporativă

Start aplicațiilor pentru ediția de toamnă a unui nou program de Internship la Endava

Start aplicațiilor pentru ediția de toamnă a unui nou program de Internship la Endava

 Casa de avocatură Vernon | David anunță promovarea a doi parteneri noi în Republica Moldova

Casa de avocatură Vernon | David anunță promovarea a doi parteneri noi în Republica Moldova

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cele 5 tipuri de pofte și cum poți potoli foamea excesivă
 • Gătim alături de Klumea. Mazurca de la Coteala „Mai Dulce” cu Diana Obrijanu (Video)
Cele mai populare
 • 1
  Catastrofă ecologică în Siberia: 20.000 de tone de motorină s-au scurs într-un râu
 • 2
  Candu: La ora actuală suntem în discuții cu PAS și Platforma DA. Nu sunt negocieri, analizăm principii generale
 • 3
  Decis! CNESP permite reluarea curselor aeriene regulate de pasageri
 • 4
  Se planifică lansarea programului „Prima Casă 6”. Beneficiarii vor fi angajații Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, SPPS, SIS, CNA, ANP
Autentificare
Creează cont