Datorită familiei, Nadejda nu a fost nevoită să fugă de discriminare, a plecat din Moldova la studii, în Boston (SUA), după ce a câștigat burse de studii la mai multe universități.
Tânăra spune că nu a avut niciodată conflicte legate de orientarea ei sexuală, familia și prietenii au ajutat-o să se simtă bine acasă și probabil ar fi rămas aici dacă ar fi avut oportunități academice. Dar universitatea la care a câștigat bursa este una dintre cele mai bune din lume, așa că a ales să plece. Dorința de a face studii bune a fost printre cele mai importante de când se ține minte.
Nadejda nu crede că va reveni acasă în următorii zece ani, cât își va face studiile. În plus sunt puține șanse să vină să lucreze în Moldova după finalizarea studiilor, ținând cont de diferența nivelului de dezvoltare între țări, al științelor pe care le studiază în Boston. Totuși este foarte atentă să nu se strecoare informație publică despre homosexualitatea ei. Asta ar putea să-i afecteze rudele de acasă, spune ea.
Deci, chiar fiind la mii de km de casă, împăcate cu propria identitate și orientare sexuală persoanele LGBT, continuă să-și ascundă viața personală, de frică să nu-i rănească pe oamenii apropiați rămași acasă.
„Eu nu mai locuiesc în Moldova, nimic de acasă nu poate să mă afecteze, însă familia mea încă locuiește acolo și ar putea avea foarte mult de suferit din cauza asta. De obicei nu analizez atât de profund tema respectivă, dar da, ăsta este unul dintre momentele care mă deranjează în Moldova”.
Nadejda se simte foarte bine la universitate, pentru că simte că e înconjurată de oameni la fel de pasionați de știință și simte în sfârșit bucuria de a discuta cu semenii despre astrofizică. Dincolo de interesul pentru știință, spune că a impresionat-o pozitiv faptul că în mediul academic, toată lumea, se prezintă cu pronumele cu care se identifică și oamenii respectă această alegere. Este important, pentru că printre studenți sunt mai multe persoane non-binary care folosesc pronume diferite de sexul biologic. Asta creează un mediu inclusiv, explică tânăra. Nadejda spune că grupul de persoane LGBTQ din universitate este mai vizibil, decât în Moldova. Oamenii nu se tem să vorbească despre identitatea sau orientarea lor sexuală. De exemplu în căminul la care locuiește, jumătate dintre oamenii de pe etajul ei sunt membri ai comunității LGBT. Spune că i se pare o coincidență foarte amuzantă.
Oamenii de la universitatea din Boston sunt mult mai deschiși să-și exploreze identitatea și sexualitatea. Etichetele pe care oamenii le folosesc sunt foarte diverse. Nu se folosește doar gay sau lesbiană. Sunt persoane care sunt queer sau pansexual, non-binary. La universitate este un program prin care persoanele care nu sunt cisgender, pot să ceară ca și colegii de cameră să fie să fie gender neutral.
La universitatea din Boston, Nadejda a văzut foarte clar avantajul unei societăți incluzive.
„Atunci când excluzi unii oameni, când le oferi șanse reduse, toată societatea are de suferit, pentru că fiecare om poate contribui cu ceva bun, care va ajuta toată lumea. În mediul academic asta se observă foarte ușor. Dacă ai exclude toată comunitatea LGBTQ de la universitatea mea, vreo 25 la sută dintre studenți, profesori, staff ar dispărea și odată cu ei - toate contribuțiile pe care le-au făcut acești oameni pentru societate”.
Nadejdei nu îi pare rău că s-a născut și a crescut în Moldova. Dimpotrivă, spune că acasă a înțeles cel mai bine cine este. Este recunoscătoare că s-a născut în Moldova cu orientarea sexuală pe care o are. Este sigură că dacă s-ar fi născut într-o familie foarte bogată din Franța sau SUA, cu foarte multe privilegii, devenea o persoană total diferită și nu ajungea unde este astăzi.
„Persoana care sunt astăzi, a fost formată, în mare măsură, de experiența mea de persoană homosexuală născută în Moldova”, a conchis Nadejda.
*Autor: Doina Ipatii
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.