„Am mers...Și zilele aceste am fost la Primăria Sîngera (n.r. localitatea Dobrogea este administrată de Primăria Sîngera). Și au promis că vin săptămâna viitoare să vadă ce pot face”, ne-au spus localnicii din Dobrogea. Aici, aproape zece familii își duc traiul în case neconectate la lumină, apă și gaz. Alte câteva locuințe sunt în construcție. Oamenii se plâng că din lipsa electricității costurile lucrărilor se dublează. Unele locuințe sunt finisate, proprietarii însă ezită să se mute la „casă nouă” din lipsă de servicii elementare. Autoritățile locale promit an de an că rezolvă această problemă, însă, de fiecare dată strâng din umeri. 

Ce spune APL Sîngera?

După alegerile locale din 20 octombrie, localitatea Sîngera are un nou primar. Valeriu Popa, care activează de după săptămâni, ne-a comunicat că a luat cunoștință de situație și va întreprinde măsuri în timpul apropiat.

„Există un proiect ce trebuie ajustat conform normelor. Imediat ce Fenosa îl va accepta el va fi introdus în planul lor de extindere a rețelei”, a spus primarul de Sîngera.

Amintim că despre aceasta a vorbit anterior și viceprimarul orașului Sîngera, Valeriu Marciuc. Potrivit lui, proiectarea se desfășoară din 2017, a fost de câteva ori modificată, așa cum nu corespundea cerințelor, iar acum dacă va fi acceptat de Red Fenosa, va fi introdus în planul de investiție a companiei pentru anul 2020.

„Desigur, dacă termenii se extind, vom discuta cu consilierii locali și primarul general, Ion Ceban și vom vedea, în condițiile legale și tehnice, să întreprindem niște măsuri temporare din bugetul local”, a dat asigurări Valeriu Popa.

Ce spune primarul general, Ion Ceban?

 Am mers și la primăria Chișinău. Edilul capitalei, Ion Ceban, cel care a menționat repetat în campania electorală despre problema acestor familii din Dobrogea, a comunicat că în acest moment se duc discuții cu Red Fenosa: „Dar acest lucru o să ia timp. Mai multe detalii o să vă comunic săptămâna viitoare”.

 Redacția AGORA va urmări acest subiect și o să revenim cu detalii.

Amintim că la 19 km distanță de Chișinău, în satul Dobrogea, mai multe familii își duc traiul de ani buni în întuneric. Pe cele 300 de loturi de pământ, distribuite oamenilor la marginea satului, unii au început să-și ridice case. Alte aproape zece familii s-au mutat deja la „casă nouă” unde la câțiva metri de linia de electricitate sunt în situația în care își cresc copiii la lumina lumânării, apa este încălzită cu generatorul, iar de electrocasnice nici nu poate fi vorba. Autoritățile promit, de fiecare dată, că problema se va soluționa „curând”.

Urmărește și: De șapte ani trăiesc în beznă, la propriu. Câteva familii dintr-o suburbie a Chișinăului nu au electricitate acasă, iar primăria îi hrănește cu promisiuni (VIDEO)

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!