Tichetele de masă, între a fi sau a nu fi impozitate: Ce scenariu ar aduce mai mulți bani la buget

Tichetele de masă, între a fi sau a nu fi impozitate: Ce scenariu ar aduce mai mulți bani la buget


Impozitarea tichetelor de masă nu va atrage după sine încasări mai mari la buget, așa cum speră autoritățile. O spun reprezentanții mai multor asociații de business, care au realizat un studiu printre companiile și angajații ce beneficiază de acest instrument. Astfel, rezultatele au arătat că în prezent, piața tichetelor de masă din Republica Moldova are o valoare de aproximativ 306 milioane lei, bugetul de stat beneficiind de aproximativ 57 de milioane de lei. În cazul impozitării, suma care ar ajunge în vistieria statului ar fi mai mică, întrucât multe companii vor refuza să mai ofere acest supliment salarial.

În cadrul studiului au fost chestionați peste 40 de angajatori și circa 110 angajați care primesc tichete de masă.

„Studiul a arătat că 62% dintre companiile care acordă astăzi tichete de masă, nu le vor mai oferi în cazul impozitării. Ca rezultat, piața va scădea de la 306 la 116 milioane de lei. Respectiv, în bugetul de stat ar ajunge circa 50 de milioane de lei”, a menționat direcotrul companiei Date Inteligente (compania care a realizat studiul), Mihai Bologan.

În cazul în care, autoritățile nu vor recurge la impozitarea tichetelor de masă, experții prognozează o creștere a pieței până la circa un miliard de lei, de pe urma căreia bugetul ar benefia de încasări de peste 186 de milioane de lei anual.

„Am salutat inițiativa tichetelor de masă acum un an. Trebuie să înțelegem că în spatele deciziei fiecărei companii de a aloca tichete de masă stă un lung proces administrativ. Estimările noastre preliminare arătau că, în urma impozitării, nu se vor acumula venituri suplimenatre la buget. Astăzi, studiul ne confirmă acest lucru. Trebuie să oferim mai mult timp pentru circulația acestui instrument și să revenim la subiectul impozitării ulterior”, a declarat directoarea executivă a Camerei Americane de Comerț, Mila Malairău.

Reprezentanții asociațiilor de business își pun speranța că inițiativa nu va fi susținută de Parlament și cer ca tichetele de masă să fie scutite de impozite pentru o perioadă de cinci ani.

„În momentul de față ne aflăm într-o postură destul de ingrată. Am să vă aduc exemplul României, unde a fost nevoie de peste 10 ani ca acest instrument să intre în conștiința populației. Astăzi, studiile arată că fiecare leu cheltuit pentru tichetele de masă, atrage 50 de bani la buget”, a subliniat președintele Asociației Investitorilor din România, Dan Nuțiu.

Reprezentanții mediului de business mai spun că pentru adevăratele beneficii ale tichetelor de masă este absolut necesar să fie asigurat predictibilitatea politicii fiscale. 

„Astăzi avem un grad mic de penetrare a tichetelor de masă. Între 3-5% dintre salariați primesc tichete de masă. Ticehetele de masă reprezintă circa 12% din salariul mediu. 93% dintre angajați au declarat că ar prefera să primească 900 de lei ca tichete de masă decât 700 de lei care i-ar putea cheltui pe ce vor ei. De asemenea, s-au observat anumite schimbări în modul de consum. 49% dintre angajații chestionați cheltuie mai mult la prânz, iar 55% merg mai rar la piață. Majoritatea angajaților și angajatorilor s-au pronunțat împotriva impozitării. Dacă totuși ar admite o impozitare, atunci aceasta să nu depășească 12%”, a mai adăugat Mihai Bologan.

Poziția (din vară) a Ministerului Finanțelor

Amintim că Ministerul Finanțelor a anunțat, în vara acetui an, despre inițiativa impozitării ticehtelor de masă prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a impozitului pe venit.

Cifrele publicate atunci de responsabilii de la Finanțe arată că valoarea tichetelor de masă eliberate în perioada aprilie 2018 – iunie 2019 a constituit 187 milioane de lei, dintre care 135 milioane lei revine anului 2019. Drept urmare, MF spune că în buget nu s-au încasat circa 84 milioane lei (impozit pe venit, contribuții sociale, prime de asigurare medicală obligatorie), inclusiv aproape 61 de milioane de lei corespunzător anului 2019.

Dacă modificarea va fi acceptat de Guvern și Parlament, impozitarea tichetelor de masă ar putea aduce 164 de milioane de lei în visteria statului. Poziția este împărtășită și de unii experți. Agenții economici care au implementat conceptul tichetelor de masă în activitatea lor, au declarat, însă, pentru AGORA că acestea contribuie la procesul de aducere a salariilor în zona „albă”, diminuând practica remunerației în plic, iar anularea lor va avea un impact imprevizibil pentru ambele părți.

Legea ticehetelor de masă a fost votată în lectură finală de Parlament la 20 iulie 2017. De menționat că în prima lectură, atât partidele de opoziție de atunci, cât și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei au venit cu mai multe obiecții față de această inițiativă. Ministerul Muncii a atras atenția asupra faptului că „acordarea tichetelor de masă de către angajatori este facultativă, iar în cazul utilizării altor mecanisme, deja existente în legislația națională, este alternativă” şi poartă un caracter ambiguu. 

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Comrat: Zeci de gospodării, afectate de ploi. Pentru lichidarea consecințelor inundațiilor este nevoie de peste un milion de lei (FOTO)

Comrat: Zeci de gospodării, afectate de ploi. Pentru lichidarea consecințelor inundațiilor este nevoie de peste un milion de lei (FOTO)

Vlad Plahotniuc ar putea apela la avocați din Turcia dacă autoritățile de la Istanbul îi vor cere poziția cu privire la solicitarea de extrădare

Vlad Plahotniuc ar putea apela la avocați din Turcia dacă autoritățile de la Istanbul îi vor cere poziția cu privire la solicitarea de extrădare

România: O tânără de 24 de ani a devenit primăriță în locul tatălui său, care a renunțat la funcție. Ce planuri are pentru localitatea pe care o conduce

România: O tânără de 24 de ani a devenit primăriță în locul tatălui său, care a renunțat la funcție. Ce planuri are pentru localitatea pe care o conduce

Advertoriale
LafargeHolcim semnează Angajamentul „Net Zero Emisii de Carbon” cu „Obiective Bazate pe Știință” (VIDEO)

LafargeHolcim semnează Angajamentul „Net Zero Emisii de Carbon” cu „Obiective Bazate pe Știință” (VIDEO)

Aceste mărci comerciale au ieșit învingătoare în Concursurile Mărcilor şi Vinurilor Recunoscute NOTORIUM

Aceste mărci comerciale au ieșit învingătoare în Concursurile Mărcilor şi Vinurilor Recunoscute NOTORIUM

 ANTRIM marchează Ziua Mondială a Turismului, lansând campania „Curaj Turism Moldova”

ANTRIM marchează Ziua Mondială a Turismului, lansând campania „Curaj Turism Moldova”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Laurentia Filipschi - Cum educam financiar copiii, instrumente, bani de buzunar | Nota de Plata
  Laurentia Filipschi - Cum educam financiar copiii, instrumente, bani de buzunar | Nota de Plata
 • Interviu LIVE cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
 • Oameni ca tine: Ana Josan, doctorița care trăiește zilnic mici vieți aducând pe lume destine cu piciorușe dolofane și obrăjori de lapte (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cum procedăm dacă prietena fiului nu corespunde așteptărilor și cum ne comportăm în...
 • Smochinele: beneficii și punctele vulnerabile ale acestor fructe
Cele mai populare
 • 1
  „120 de milioane, spălați la prima ploaie.” Râuri și inundații pe străzile din capitală. Pe mai multe artere nu circulă transportul public (FOTO, VIDEO)
 • 2
  La costum, în cizme de cauciuc, premierul s-a pornit la inspectat localitățile inundate de ploi din sudul țării (LIVE)
 • 3
  Ce înseamnă decizia CNESP și ce restricții vor fi aplicate în localitățile marcate cu Cod Roșu, începând cu 1 octombrie
 • 4
  Ploile au făcut ravagii: Gospodării și școli inundate, două poduri deteriorate, persoane evacuate (VIDEO)
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.