Tichetele de masă, între a fi sau a nu fi impozitate: Ce scenariu ar aduce mai mulți bani la buget

Tichetele de masă, între a fi sau a nu fi impozitate: Ce scenariu ar aduce mai mulți bani la buget

Impozitarea tichetelor de masă nu va atrage după sine încasări mai mari la buget, așa cum speră autoritățile. O spun reprezentanții mai multor asociații de business, care au realizat un studiu printre companiile și angajații ce beneficiază de acest instrument. Astfel, rezultatele au arătat că în prezent, piața tichetelor de masă din Republica Moldova are o valoare de aproximativ 306 milioane lei, bugetul de stat beneficiind de aproximativ 57 de milioane de lei. În cazul impozitării, suma care ar ajunge în vistieria statului ar fi mai mică, întrucât multe companii vor refuza să mai ofere acest supliment salarial.

În cadrul studiului au fost chestionați peste 40 de angajatori și circa 110 angajați care primesc tichete de masă.

„Studiul a arătat că 62% dintre companiile care acordă astăzi tichete de masă, nu le vor mai oferi în cazul impozitării. Ca rezultat, piața va scădea de la 306 la 116 milioane de lei. Respectiv, în bugetul de stat ar ajunge circa 50 de milioane de lei”, a menționat direcotrul companiei Date Inteligente (compania care a realizat studiul), Mihai Bologan.

În cazul în care, autoritățile nu vor recurge la impozitarea tichetelor de masă, experții prognozează o creștere a pieței până la circa un miliard de lei, de pe urma căreia bugetul ar benefia de încasări de peste 186 de milioane de lei anual.

„Am salutat inițiativa tichetelor de masă acum un an. Trebuie să înțelegem că în spatele deciziei fiecărei companii de a aloca tichete de masă stă un lung proces administrativ. Estimările noastre preliminare arătau că, în urma impozitării, nu se vor acumula venituri suplimenatre la buget. Astăzi, studiul ne confirmă acest lucru. Trebuie să oferim mai mult timp pentru circulația acestui instrument și să revenim la subiectul impozitării ulterior”, a declarat directoarea executivă a Camerei Americane de Comerț, Mila Malairău.

Reprezentanții asociațiilor de business își pun speranța că inițiativa nu va fi susținută de Parlament și cer ca tichetele de masă să fie scutite de impozite pentru o perioadă de cinci ani.

„În momentul de față ne aflăm într-o postură destul de ingrată. Am să vă aduc exemplul României, unde a fost nevoie de peste 10 ani ca acest instrument să intre în conștiința populației. Astăzi, studiile arată că fiecare leu cheltuit pentru tichetele de masă, atrage 50 de bani la buget”, a subliniat președintele Asociației Investitorilor din România, Dan Nuțiu.

Reprezentanții mediului de business mai spun că pentru adevăratele beneficii ale tichetelor de masă este absolut necesar să fie asigurat predictibilitatea politicii fiscale. 

„Astăzi avem un grad mic de penetrare a tichetelor de masă. Între 3-5% dintre salariați primesc tichete de masă. Ticehetele de masă reprezintă circa 12% din salariul mediu. 93% dintre angajați au declarat că ar prefera să primească 900 de lei ca tichete de masă decât 700 de lei care i-ar putea cheltui pe ce vor ei. De asemenea, s-au observat anumite schimbări în modul de consum. 49% dintre angajații chestionați cheltuie mai mult la prânz, iar 55% merg mai rar la piață. Majoritatea angajaților și angajatorilor s-au pronunțat împotriva impozitării. Dacă totuși ar admite o impozitare, atunci aceasta să nu depășească 12%”, a mai adăugat Mihai Bologan.

Poziția (din vară) a Ministerului Finanțelor

Amintim că Ministerul Finanțelor a anunțat, în vara acetui an, despre inițiativa impozitării ticehtelor de masă prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a impozitului pe venit.

Cifrele publicate atunci de responsabilii de la Finanțe arată că valoarea tichetelor de masă eliberate în perioada aprilie 2018 – iunie 2019 a constituit 187 milioane de lei, dintre care 135 milioane lei revine anului 2019. Drept urmare, MF spune că în buget nu s-au încasat circa 84 milioane lei (impozit pe venit, contribuții sociale, prime de asigurare medicală obligatorie), inclusiv aproape 61 de milioane de lei corespunzător anului 2019.

Dacă modificarea va fi acceptat de Guvern și Parlament, impozitarea tichetelor de masă ar putea aduce 164 de milioane de lei în visteria statului. Poziția este împărtășită și de unii experți. Agenții economici care au implementat conceptul tichetelor de masă în activitatea lor, au declarat, însă, pentru AGORA că acestea contribuie la procesul de aducere a salariilor în zona „albă”, diminuând practica remunerației în plic, iar anularea lor va avea un impact imprevizibil pentru ambele părți.

Legea ticehetelor de masă a fost votată în lectură finală de Parlament la 20 iulie 2017. De menționat că în prima lectură, atât partidele de opoziție de atunci, cât și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei au venit cu mai multe obiecții față de această inițiativă. Ministerul Muncii a atras atenția asupra faptului că „acordarea tichetelor de masă de către angajatori este facultativă, iar în cazul utilizării altor mecanisme, deja existente în legislația națională, este alternativă” şi poartă un caracter ambiguu. 

Vezi și aceste știri
GENDERDOC-M a lansat campania socială „Sunt Ok”: „Identitățile oamenilor nu pot fi corecte sau greșite, e important să te accepți”

GENDERDOC-M a lansat campania socială „Sunt Ok”: „Identitățile oamenilor nu pot fi corecte sau greșite, e important să te accepți”

A intrat pe geam în casa unei femei și a furat zeci de mii de euro. Isprava unui bărbat de la Călărași (VIDEO)

A intrat pe geam în casa unei femei și a furat zeci de mii de euro. Isprava unui bărbat de la Călărași (VIDEO)

Moldovenii care au finalizat studiile în țară sau peste hotare ar putea primi indemnizații în primii trei ani de activitate. PAS a înregistrat un proiect de lege

Moldovenii care au finalizat studiile în țară sau peste hotare ar putea primi indemnizații în primii trei ani de activitate. PAS a înregistrat un proiect de lege

Advertoriale
Masterclass-uri de Coaching Aplicat cu Supervizare. Cum participi la un curs certificat de coaching aplicat

Masterclass-uri de Coaching Aplicat cu Supervizare. Cum participi la un curs certificat de coaching aplicat

Rozetka.md a livrat în peste 150 de localități din țară. A ajuns și la tine?

Rozetka.md a livrat în peste 150 de localități din țară. A ajuns și la tine?

Întâmpină vara în cea mai bună formă, fără cheltuieli în plus! 5 aparate de fitness, disponibile și acasă

Întâmpină vara în cea mai bună formă, fără cheltuieli în plus! 5 aparate de fitness, disponibile și acasă

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Noi detalii șocante despre accidentul Prințesei de Wales. Familia Regală este acuzată de...
 • În cât timp e posibil să crești 10 cm de păr? Recomandările unei hairstyliste pentru o...
Cele mai populare
 • 1
  Fosta notară a lui Plahotniuc se plânge că e amenințată de apropiați ai lui Platon. Face apel către Dodon și Stoianoglo (VIDEO)
 • 2
  Cutremur resimțit la Chișinău
 • 3
  O companie din Ucraina cere despăgubiri de milioane de la Guvernul RM: Ar avea legături cu Veaceslav Platon (DOC)
 • 4
  „Politicul bulversează mesajul, îl distorsionează”. Furtună, despre amestecul politicienilor în lupta contra COVID-19
Taguri populare
Autentificare
Creează cont