„Aşa cum ştiţi cu toţii, la sfârşitul săptămânii trecute deputații ACUM au înaintat o moţiune împotriva mea, folosind în mod manipulator pasaje dintr-un discurs mai vechi, pe care l-am ţinut în anul 2016. Pe de o parte, mă bucur când văd că asta e tot ce pot face aceşti politicieni, să caute cu lupa cuvinte din discursuri vechi de care să se lege, asta arată că nu au altceva să reproşeze profesional echipei noastre guvernamentale”, a scris Gaiciuc pe Facebook. 

Acesta a spus că, totuși, e „întriastat” să văd cum nişte parlamentari din Blocul ACUM „fac circ geopolitic pe banii cetăţenilor şi se joacă de-a deputații”.

„Nu le voi răspunde acestor demagogi pentru că ei nu răspunsuri caută, dar spectacol în Parlament. Răspunsuri vor primi în alegeri de la cetăţeni, care le vor da calificative pentru modul în care au desenat moțiuni, în loc să se ocupe de problemele lor reale. Sunt dator însă să lămuresc acest subiect în faţa societăţii, a cetăţenilor care au dreptul la o corectă informare”, afirmă Gaiciuc.

Ministrul spune că a făcut declarația în 2016, când a participat la conferința științifică națională „Biserica ortodoxă din Moldova și statul. Credință și cunoaștere”, organizată de Academia de Științe a Republicii Moldova.

„În luarea mea de cuvânt, în cadrul evenimentului respectiv, am vorbit audienţei despre forța spiritului unei armate, despre faptul că motivația cu care militarii îşi îndeplinesc misiunile este mai puternică uneori decât dotarea tehnică pe care o au. În acest context am dat şi exemplul unor armate mici ca număr, poate nu foarte dotate tehnic, dar a căror motivaţie în luptă a fost foarte mare. Aici a fost şi o referire la Donbas, pe lângă alte exemple, fără a da calificative de un fel sau altul. Asta e tot şi nimic mai mult, iar dacă exprimarea mea în acel pasaj nu a fost suficient de clară şi ar fi putut naşte întrebări, se putea viziona întregul discurs şi s-ar fi evitat speculaţiile şi manipulările”, sugerează oficialul.

El a punctat că în calitate de „cetățean, militar în rezervă și ministru al Apărării, am respectat și voi respecta întotdeauna integritatea teritorială a Ucrainei”.

Vedeți aici întregul video de unde a fost extrasă secvența ce a stat la baza moțiunii.Amintim că deputații blocului ACUM au depus în Parlament o moțiune simplă împotriva ministrului Apărării, Victor Gaiciuc. Deputaţii l-au acuzat pe ministru că a elogiat mercenarii din Donbas și a susținut agresiunea rusă împotriva Ucrainei într-o declarație făcută anterior în spațiul public

„Când des discutăm şi toţi mă întreabă de ce ne trebuie în Moldova armata - că noi n-o să biruim niciodată. Da eu aduc un simplu exemplu. Donbasul. În Donbas, militarii sunt în jur de 10 mii. Practic ca armata naţională a Moldovei. În armata Ucrainei sunt aptoximativ 168 de mii. Aşa la simplu. Deci spiritul, credinţa, e mult mai eficace în luptă, dacă ostaşul crede în comandatul său, îşi iubeşte Patria, şi cu armament nu aşa de sofisticat ca la inamic”, a declarat anterior ministrul Apărării.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!